Hutná obědová polévka připravená ze zeleného hrachu, hovězího nebo zeleninového vývaru, kořenové zeleniny, maďarské klobásy …
Ingredience:
1 kg | zeleného hrachu |
300 g | maďarské klobásy |
2 l | hovězího nebo zeleninového vývaru |
1 ks | velké cibule |
1 ks | větší mrkve |
1 ks | malého celeru |
1 ks | stroužku česneku |
hladká mouka | |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
tvrdý chleb na opečení |
Postup:
1. Hrách namočíme a druhý den uvaříme do měkka
2. Polovinu hrachu umeleme na strojku, nebo rozmixujeme s troškou vody, druhou polovinu odložíme stranou
3. Na sádle osmahneme cibuli a klobásu, nastrouhanou mrkev a celer, směs zaprášíme moukou a zalijeme vývarem
4. Do polévky dále přidáme mletý hrách, promícháme a vaříme 10-15 minut, ochutíme majoránkou, drceným česnekem
5. V této fázi přípravy do polévky přidáme druhou polovinu celého vařeného hrachu, pokrm osolíme a opepříme
6. Krajíčky chleba nakrájíme na kostičky a v troubě na sucho opečeme na plechu
7. Polévku nalijeme do talířů a posypeme kostičkami opečeného chleba.
Podobně lze připravit i domácí polévku z čočky.
Poznámka:Autor receptu: Dalibor Marounek