Dozlatova upečené buchty z kynutého těsta, naplněné povidly ochucenými rumem.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
100 g | másla |
60 g | moučkového cukru + na posypání |
30 g | droždí |
3 ks | žloutků |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
200 ml | mléka |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
rozpuštěné máslo na potření | |
sůl | |
Na náplň: | |
1 lžička | mleté skořice |
300 g | povidel |
20 ml | rumu |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, 2 lžic polohrubé mouky a 100 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek
2. Do mísy dáme zbylou prosátou polohrubou mouku i moučkovým cukr, přidáme sůl, vanilkový cukr, žloutky, zbylé mléko, vykynutý kvásek, vše zlehka promícháme, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout
3. Na náplň povidla promícháme s rumem a mletou skořicí
4. Vykynuté těsto zlehka propracujeme, rozválíme na silnější plát, který rozkrájíme asi na 24 kousků, každý pak naplníme lžící povidel a vytvarujeme buchty
5. Buchty naskládáme do pekáčku spojem dolů, ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem, necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout, potom je vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 25 minut)
6. Buchty necháme krátce po upečení vychladnout v pekáčku, pak je vyndáme a posypeme moučkovým cukrem.