Porce zajíce podušené doměkka na cibulovém základě spolu s kořenovou zeleninou.
Ingredience:
500 ml | masového vývaru |
200 ml | červeného vína |
10 ml | octa |
5 lžic | švestkových povidel |
3 lžíce | oleje |
2 lžíce | strouhaného perníku |
2 lžičky | cukru |
10 ks | kuliček pepře |
5 ks | kuliček nového koření |
3 ks | bobkových listů |
2 ks | cibule |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
1 ks | skleničky brusinkového kompotu |
1 ks | menšího zajíce |
1/2 ks | celeru |
50 g | hladké mouky |
šťáva z 1/2 citronu | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěného zajíce naporcujeme, omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potom necháme odležet v chladničce
2. Na rozehřátém oleji zpěníme oloupanou na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, vše orestujeme, pak přidáme cukr a necháme ho zhnědnout
3. Na připravený základ položíme porce zajíce, přelijeme citronovou šťávou a octem, přidáme kuličky pepře, nového koření i bobkové listy, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka podle potřeby za občasného podlévání vývarem
4. Měkké maso vyjmeme a uchováme v teple, šťávu vydusíme, zahustíme moukou a za stálého míchání vlijeme zbylý vývar, chvíli povaříme, přidáme nastrouhaný perník, vmícháme švestková povidla, červené víno, brusinkový kompot a podle chuti přisladíme
5. Porce masa na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými noky.