Oblíbená rajská omáčka s osmaženými válečky z mletého vepřového masa podávaná s houskovým knedlíkem.
Ingredience:
Pro čtyři osoby: | |
400 g | mletého masa |
50 ml | smetany |
2 ks | konzerviček rajského protlaku |
2 lžíce | sádla |
2 ks | cibule |
1 ks | žemle |
1 ks | vejce |
perník na zahuštění | |
vývar nebo bujon | |
mletá paprika | |
mletá paprika | |
nové koření | |
celý pepř | |
skořice | |
tymián | |
česnek | |
česnek | |
cukr | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
500 g | hrubé mouky |
300 ml | mléka (dle potřeby) |
30 g | droždí |
1 ks | žemle |
1 ks | vejce |
sůl |
Postup:
1. Maso smícháme se žemlí, kterou jsme si namočili do smetany, přidáme koření a vejce – v případě potřeby zahustíme strouhankou
2. Vytvoříme válečky, které upečeme v troubě s trochou oleje asi 30 minut
3. Na sádle zpěníme cibuli, když zesklovatí přidáme protlak, cukr a koření v sáčku (kvůli snadnému vyjmutí)
4. Podlijeme vývarem a dvacet minut provaříme
5. Na závěr zahustíme strouhaným perníkem
6. Knedlíky připravíme tak, že si do prosáté mouky vytvoříme důlek, přidáme rozdrobené droždí s trochou cukru, necháme vzejít kvásek, pak přilijeme zbytek mléka, vejce, těsto osolíme a nakonec nasypeme do středně řídké směsi nakrájenou žemli
7. Podsypeme moukou a necháme kynout
8. Pak vytvoříme dva knedlíky, které vaříme v osolené vodě 25 minut a po polovině varu je otočíme.
Oblíbená rajská omáčka s válečky z vepřového mletého masa a houskovým knedlíkem.
Poznámka:Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika.
Čočka na kyselo s opečeným špekáčkem a volským okem
Domácí gnocchi s rajčaty a špenátem