Orestované kousky telecího masa se žampiony, šalotkou, zalité smetanovou omáčkou připravenou z výpeku.
Ingredience:
Recept na 4 porce: | |
4 ks | telecí řízky (po 150 g) |
4 ks | šalotky |
1/2 ks | svazku petrželky |
500 g | žampionů |
40 g | másla |
125 ml | suchého bílého vína |
125 ml | masového vývaru |
200 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | oleje (z pšeničných klíčků) |
2 lžíce | solamylu |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Řízky nakrájíme přes vlákno na asi 1 cm široké nudličky, osolíme a opepříme
2. Žampiony očistíme a nakrájíme na lupínky
3. Šalotku oloupeme a nakrájíme na kostičky
4. Na pánvi rozehřejeme olej s máslem (20 g), přidáme na nudličky nakrájené maso a za stálého míchání prudce orestujeme cca 3-4 minuty
5. Maso vyjmeme z pánve děravou sběračkou a uchováme horké
6. Na pánev dáme zbytek másla (20 g), rozehřejeme ho, přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět
7. Přidáme žampiony, prudce opékáme, až zhnědnou, osolíme, opepříme a přidáme k masovým nudličkám
8. Z uvolněné pánve slijeme tuk, připečeniny rozředíme bílým vínem, přilijeme vývar, smetanu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, popřípadě zahustíme solamylem
9. Nakonec přimícháme maso se žampiony a jen prohřejeme
10. Podáváme posypané sekanou petrželkou.
Příloha: Rýže.
Poznámka:Maso se v omáčce už nesmí vařit, jen prohřát, aby neztuhlo. Místo žampionů můžeme použít houby šil-také nebo pravé hřiby.