Recept od dnes již zesnulého Honzy Vyčítala (1942-2020) zakladatele country skupiny Greenhorns, kterou vařil rád na vandrech. Čundrácká zelňačka má tu výhodu, že je rychle hotová a druhý den je ještě lepší, jak se rozleží a nezkysne ani v létě protože se nedává do polévky smetana, ale rajský protlak.
Ingredience:
1,5 l | vody |
750 g | sterilovaného červeného zelí |
400 g | brambor |
200 g | rajského protlaku |
50 g | slaniny |
10 ks | kuliček pepře |
7 ks | kuliček nového koření |
4 ks | stroužky utřeného česneku |
2 ks | nožičky klobásy |
2 ks | bobkové listy |
1 ks | cibule |
1 lžíce | sladké červené papriky |
mletý černý pepř | |
sádlo | |
sůl |
Postup:
- V kotlíku na sádle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli se slaninou.
- Přidáme utřený česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, až začne koření a česnek vonět, zasypeme červenou paprikou, promícháme, vyklopíme sklenici červeného zelí i s lákem, přidáme rajský protlak a zalijeme vodou.
- Vaříme 15 minut, sterilované zelí je měkké a rychle vařené. Polévku v kotlíku ochutíme solí, pepřem.
- Polévku nalijeme do talířů a přidáme na kolečka opečenou klobásu a kousky opečených brambor.
Text i foto: D. M.