Chutná krémová polévka, která má příchuť gorgonzoly a česneku. Gorgonzolu lze nahradit nivou nebo rokfórem, pro jemnější chuť můžeme použít také sýr brie, nebo camembert.
Ingredience:
500 g | oloupané, nastrouhané cukety |
100 g | gorgonzoly |
100 ml | smetany |
1,2 l | zeleninového nebo kuřecího vývaru |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
mletý bílý pepř | |
olivový olej | |
oregano | |
tymián | |
sůl |
Postup:
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli s nadrceným česnekem, přidáme nastrouhanou cuketu, okořeníme oreganem, tymiánem 10 minut podusíme. Dolijeme vývar, podusíme ještě 5 minut.
- Polévku rozmixujeme na hladký krém, přidáme nastrouhaný sýr, krátce povaříme, aby se sýr rozpustil.
- Na závěr zjemníme chuť smetanou, okořeníme bílým pepřem, případně přisolíme, ale sýr je slaný dost.
- Polévku na talíři posypeme nasekanou pažitkou a vložíme kostičky opečené bagetky.
Text i foto: D. M.