Rychlá smetanová polévka z kostiček cukety, cibule, česneku, smetany, hladké mouky, másla a bujónu.
Ingredience:
1 ks | středně velké mladé cukety |
1 ks | větší cibule |
2 ks | bujónu a 1 l vody, nebo 1 l vývaru |
2 dcl | smetany (zakysané) |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | másla |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, chvíli vše mícháme, připravíme si tak jíšku
2. Hotovou jíšku zalijeme 1 l vody, do které hodíme 2 ks kostky bujónu, nebo ji zalijeme přímo vývarem, jíšku v tekutině rozšleháme
3. Do polévkového základu hodíme na kostičky nakrájenou, semínek zbavenou, cuketu, vaříme 15 minut
4. V této fázi do polévky nalijeme smetanu, okořeníme pepřem a osolíme, necháme probublávat dalších 3-5 minut
5. Polévku odstavíme ze zdroje tepla a necháme chvíli, pod pokličkou, dojít.
Polévku můžeme ještě dochutit polévkovým kořením a případně octem.
Poznámka:Starší cukety mají tvrdou slupku, ta se pak v polévce nerozvaří a zůstane tvrdá. U starší zeleniny použijeme tedy jen dužinu.