REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cronuts

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cronut vymyslel rodilý Pařížan a mistr cukrář Dominique Ansel v New Yorku v jedné francouzské restauraci. Jde o smažené sladké pečivo podobné koblihám, něco mezi croissantem a donutem, těsto na cronuty ale lístkuje. Většinou se ještě cronuty přelévají nějakou polevou, ovšem stačí je jen posypat moučkovým cukrem.


Ingredience:
Recept na 12 cronutů:
Na těsto:
500 ghladké mouky
365 gzměklého másla
60 gkrupicového cukru
42 gdroždí
15 gsoli
1 ksvelký bílek
1 lžícesmetany na šlehání
260 mlstudené vody
mouka na podsypání
Na polevu:
150 gkrupicového cukru
100 mlsmetany ke šlehání
Ostatní:
pečící papír, potravinová fólie, olej, robot

Postup:
  1. Do mísy robotu nasypeme mouku s cukrem a solí, přidáme změklé máslo, vaječný bílek, vodu a rozdrobené droždí, necháme robot pracovat až se vytvoří těsto.
  2. Těsto přesuňte do mísy vytřené rostlinným olejem a překryjte potravinovou fólií. Nechte kynout, na teplém místě, tak 90 minut.
  3. Zbytek másla o pokojové teplotě vyválíme mezi dvěma listy papíru na pečení, vypracujeme čtverec 20×20 cm, ten dáme do lednici a necháme chvíli, aby ztuhnul.
  4. Nakynuté těsto v míse prohněteme. Uchopte těsto za okraj a vmáčkněte ho doprostřed a postupujte po celém obvodu. Těsto přendáme na pomoučněný povrch, vyválíme čtverec o velikosti přibližně 25 cm jedna hrana. Na těsto položíme plát másla z lednice, aby rohy másla byly asi uprostřed stran plátu těsta. Přečnívající těsto přehneme přes máslo do tvaru obálky a hrany spojíme. Rozválíme na obdélník a po delší straně přeložíme na třetiny.
  5. Plát zabalíme do potravinové fólie dáme do lednice na 30 minut zchladit, pak rozválíme těsto na obdélník, předchozí seskládání a zchlazení ještě 2x zopakujeme.
  6. Připravené těsto vyválíme na pomoučněné ploše na plát vysoký tak 1,5 cm a vykrájíme z něj jednotlivé cronuty. Překryjeme je naolejovanou potravinovou fólií, necháme 20-30 minut kynout.
  7. Nakynuté cronuty smažíme v oleji o teplotě 175 °C krátce, jen asi 1,5 minuty z každé strany a pak je necháme zchladnout na mřížce.
  8. Hotové cronuty stačí jen posypat moučkovým cukrem nebo přelít polevou. Vyzkoušejte například polevu z cukru, který necháme v silnostěnném hrnci zkaramelizovat do světle hnědé barvy, pak sundáme hrnec ze zdroje tepla a cukr v hrnci přelijeme smetanou, vrátíme zpět na oheň či jiný zdroj tepla, mícháme do úplného rozpuštění. Krátce zchladlou karamelovou polevou cronuty přelijeme.
Doporučení:

Těsto zpracováváme nejlépe v hodně chladné místnosti a co nejstudenějším podkladu, například na chladné mramorové desce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy