Cronut vymyslel rodilý Pařížan a mistr cukrář Dominique Ansel v New Yorku v jedné francouzské restauraci. Jde o smažené sladké pečivo podobné koblihám, něco mezi croissantem a donutem, těsto na cronuty ale lístkuje. Většinou se ještě cronuty přelévají nějakou polevou, ovšem stačí je jen posypat moučkovým cukrem.
Ingredience:
Recept na 12 cronutů: | |
Na těsto: | |
500 g | hladké mouky |
365 g | změklého másla |
60 g | krupicového cukru |
42 g | droždí |
15 g | soli |
1 ks | velký bílek |
1 lžíce | smetany na šlehání |
260 ml | studené vody |
mouka na podsypání | |
Na polevu: | |
150 g | krupicového cukru |
100 ml | smetany ke šlehání |
Ostatní: | |
pečící papír, potravinová fólie, olej, robot |
Postup:
- Do mísy robotu nasypeme mouku s cukrem a solí, přidáme změklé máslo, vaječný bílek, vodu a rozdrobené droždí, necháme robot pracovat až se vytvoří těsto.
- Těsto přesuňte do mísy vytřené rostlinným olejem a překryjte potravinovou fólií. Nechte kynout, na teplém místě, tak 90 minut.
- Zbytek másla o pokojové teplotě vyválíme mezi dvěma listy papíru na pečení, vypracujeme čtverec 20×20 cm, ten dáme do lednici a necháme chvíli, aby ztuhnul.
- Nakynuté těsto v míse prohněteme. Uchopte těsto za okraj a vmáčkněte ho doprostřed a postupujte po celém obvodu. Těsto přendáme na pomoučněný povrch, vyválíme čtverec o velikosti přibližně 25 cm jedna hrana. Na těsto položíme plát másla z lednice, aby rohy másla byly asi uprostřed stran plátu těsta. Přečnívající těsto přehneme přes máslo do tvaru obálky a hrany spojíme. Rozválíme na obdélník a po delší straně přeložíme na třetiny.
- Plát zabalíme do potravinové fólie dáme do lednice na 30 minut zchladit, pak rozválíme těsto na obdélník, předchozí seskládání a zchlazení ještě 2x zopakujeme.
- Připravené těsto vyválíme na pomoučněné ploše na plát vysoký tak 1,5 cm a vykrájíme z něj jednotlivé cronuty. Překryjeme je naolejovanou potravinovou fólií, necháme 20-30 minut kynout.
- Nakynuté cronuty smažíme v oleji o teplotě 175 °C krátce, jen asi 1,5 minuty z každé strany a pak je necháme zchladnout na mřížce.
- Hotové cronuty stačí jen posypat moučkovým cukrem nebo přelít polevou. Vyzkoušejte například polevu z cukru, který necháme v silnostěnném hrnci zkaramelizovat do světle hnědé barvy, pak sundáme hrnec ze zdroje tepla a cukr v hrnci přelijeme smetanou, vrátíme zpět na oheň či jiný zdroj tepla, mícháme do úplného rozpuštění. Krátce zchladlou karamelovou polevou cronuty přelijeme.
Těsto zpracováváme nejlépe v hodně chladné místnosti a co nejstudenějším podkladu, například na chladné mramorové desce.