Roláda z pečeného korpusu naplněného kaštanovým pyré a šlehačkou, servírovaná posypaná moučkovým cukrem, nakrájená na jednotlivé řezy.
Ingredience:
Na těsto: | |
175 g | krupicového cukru |
125 g | čokolády 70 % kakaa (v nouzi finanční ta na vaření vystačí) |
2 lžíce | kakaa |
5 ks | vajec |
Na náplň: | |
250 g | kaštanového pyré |
4 lžíce | rumu, brandy ... |
500 ml | smetany ke šlehání (40 %), nebo Rama Creme fine ke šlehání |
Postup:
1. Žloutky spolu s cukrem ušleháme v kotlíku nad parou do husté pěny (Ušleháme! Nevaříme, nechceme jíst sladkou vaječinu.) 2. Čokoládu taktéž ve vodní lázni rozpustíme
3. Z bílků se špetičkou soli vyšleháme pevný sníh
4. Žloutkovou pěnu odstavíme ze zdroje tepla a po částech vmícháme tekutou čokoládu a přes sítko prosijeme kakao, které přidáme taktéž do těsta
5. Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh
6. Klasický nízký plech vystříkáme sprejovým olejem (potravinářským, pochopitelně), vysteleme papírem na pečení, který rovněž nasprejujeme, těsto stěrkou uhladíme a plech vložíme do trouby (spodní + dolní ohřev) vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 10 minut
7. Ihned po vytažení z trouby na upečený plát položíme čistý pečicí papír a všechno překlopíme, stáhneme obezřetně ten původně spodní papír a zavineme do rolády, spolu s tím novým papírem, necháme vychladnout
8. Připravíme si náplň; kaštanového pyré necháme rozmrazit, přidáme rum (brandy) a vidličkou pořádně promícháme
9. Šlehačku vyšleháme do tuha
10. Chladnou roládu rozvineme a potřeme kaštanovým pyré, poté ve vyšší vrstvě potřeme šlehačkou, zavineme, posypeme moučkovým cukrem a dáme ztuhnout do lednice.
Kaštanové pyré si můžete koupit, nebo připravit i doma, recepty najdete zde: Sladké kaštanové pyré, Kaštanové pyré.
Poznámka:Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová