REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládová bábovka s polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladké mouky, másla, cukru, čokolády, kaka, podmáslí, jedlé sody, smetany a vajec vypracované těsto, to upečené v bábovkové formě. Prochladlá čokoládová bábovka je ještě ozdobená domácí čokoládovou polevou.


Ingredience:
250 ghladké mouky
240 gmásla
200 gcukru krupice
200 gčokolády
30 gkakaa holandského typu
125 mlsmetany ke šlehání
125 mlpodmáslí
1 sáčekvanilkového cukru
1 lžičkajedlé sody
4 ksvejce
1 ksvaječný bílek
špetka soli
bábovková forma
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání
Na čokoládovou polevu:
120 gtmavé čokolády
125 mlsmetany ke šlehání
2 lžícekukuřičného sirupu
2 lžícemásla

Postup:
  1. Do velké mísy prosijeme mouku, tu pak smícháme s kakaem, jedlou sodou a solí
  2. V hrnci pozvolna zahřejeme smetanu až k bodu varu, ale dále ji nevaříme!, dáme do ní nalámanou čokoládu, hrnec sundáme ze zdroje tepla, čokoládu necháme rozpustit, přilijeme podmáslí o pokojové teplotě, zamícháme, necháme prochladnout
  3. Máslo vyšleháme na kréme spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem, dále do krému zašleháme vejce a bílek, postupně dále do hmoty zapracujeme, po částech a na střídačku, moučnou i čokoládovou směs
  4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 60 minut, udělejte si špejlový těst, na špejli po vpíhnutí do bábovky nesmí zůstat vlhké drobečky!
  6. Upečenou bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a necháme úplně vychladnout
  7. Připravíme si polevu; v hrnci zahřejeme smetanu, téměř k varu, do vhodné nádoby nalámeme čokoládu, přidáme kousky másla a nalijeme sirup, vše přelijeme horkou smetanou, promícháme, hmota musí být úplně hladká, pak necháme polevu chvíli odpočinout a jen mírně prochladnout
  8. Bábovku opatrně přelijeme čokoládovou polevou, necháme ji úplně ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy