REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládová bábovka s polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladké mouky, másla, cukru, čokolády, kaka, podmáslí, jedlé sody, smetany a vajec vypracované těsto, to upečené v bábovkové formě. Prochladlá čokoládová bábovka je ještě ozdobená domácí čokoládovou polevou.


Ingredience:
250 ghladké mouky
240 gmásla
200 gcukru krupice
200 gčokolády
30 gkakaa holandského typu
125 mlsmetany ke šlehání
125 mlpodmáslí
1 sáčekvanilkového cukru
1 lžičkajedlé sody
4 ksvejce
1 ksvaječný bílek
špetka soli
bábovková forma
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání
Na čokoládovou polevu:
120 gtmavé čokolády
125 mlsmetany ke šlehání
2 lžícekukuřičného sirupu
2 lžícemásla

Postup:
  1. Do velké mísy prosijeme mouku, tu pak smícháme s kakaem, jedlou sodou a solí
  2. V hrnci pozvolna zahřejeme smetanu až k bodu varu, ale dále ji nevaříme!, dáme do ní nalámanou čokoládu, hrnec sundáme ze zdroje tepla, čokoládu necháme rozpustit, přilijeme podmáslí o pokojové teplotě, zamícháme, necháme prochladnout
  3. Máslo vyšleháme na kréme spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem, dále do krému zašleháme vejce a bílek, postupně dále do hmoty zapracujeme, po částech a na střídačku, moučnou i čokoládovou směs
  4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 60 minut, udělejte si špejlový těst, na špejli po vpíhnutí do bábovky nesmí zůstat vlhké drobečky!
  6. Upečenou bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a necháme úplně vychladnout
  7. Připravíme si polevu; v hrnci zahřejeme smetanu, téměř k varu, do vhodné nádoby nalámeme čokoládu, přidáme kousky másla a nalijeme sirup, vše přelijeme horkou smetanou, promícháme, hmota musí být úplně hladká, pak necháme polevu chvíli odpočinout a jen mírně prochladnout
  8. Bábovku opatrně přelijeme čokoládovou polevou, necháme ji úplně ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy