Z hladké mouky, másla, cukru, čokolády, kaka, podmáslí, jedlé sody, smetany a vajec vypracované těsto, to upečené v bábovkové formě. Prochladlá čokoládová bábovka je ještě ozdobená domácí čokoládovou polevou.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
240 g | másla |
200 g | cukru krupice |
200 g | čokolády |
30 g | kakaa holandského typu |
125 ml | smetany ke šlehání |
125 ml | podmáslí |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 lžička | jedlé sody |
4 ks | vejce |
1 ks | vaječný bílek |
špetka soli | |
bábovková forma | |
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání | |
Na čokoládovou polevu: | |
120 g | tmavé čokolády |
125 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | kukuřičného sirupu |
2 lžíce | másla |
Postup:
- Do velké mísy prosijeme mouku, tu pak smícháme s kakaem, jedlou sodou a solí
- V hrnci pozvolna zahřejeme smetanu až k bodu varu, ale dále ji nevaříme!, dáme do ní nalámanou čokoládu, hrnec sundáme ze zdroje tepla, čokoládu necháme rozpustit, přilijeme podmáslí o pokojové teplotě, zamícháme, necháme prochladnout
- Máslo vyšleháme na kréme spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem, dále do krému zašleháme vejce a bílek, postupně dále do hmoty zapracujeme, po částech a na střídačku, moučnou i čokoládovou směs
- Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 60 minut, udělejte si špejlový těst, na špejli po vpíhnutí do bábovky nesmí zůstat vlhké drobečky!
- Upečenou bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a necháme úplně vychladnout
- Připravíme si polevu; v hrnci zahřejeme smetanu, téměř k varu, do vhodné nádoby nalámeme čokoládu, přidáme kousky másla a nalijeme sirup, vše přelijeme horkou smetanou, promícháme, hmota musí být úplně hladká, pak necháme polevu chvíli odpočinout a jen mírně prochladnout
- Bábovku opatrně přelijeme čokoládovou polevou, necháme ji úplně ztuhnout.
Cupcakes Brown s malinami a tvarohovým krémem
Čokoládová pěna s duchy podle @bohynekuchyne