REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čokoládová bábovka s polevou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z hladké mouky, másla, cukru, čokolády, kaka, podmáslí, jedlé sody, smetany a vajec vypracované těsto, to upečené v bábovkové formě. Prochladlá čokoládová bábovka je ještě ozdobená domácí čokoládovou polevou.


Ingredience:
250 ghladké mouky
240 gmásla
200 gcukru krupice
200 gčokolády
30 gkakaa holandského typu
125 mlsmetany ke šlehání
125 mlpodmáslí
1 sáčekvanilkového cukru
1 lžičkajedlé sody
4 ksvejce
1 ksvaječný bílek
špetka soli
bábovková forma
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání
Na čokoládovou polevu:
120 gtmavé čokolády
125 mlsmetany ke šlehání
2 lžícekukuřičného sirupu
2 lžícemásla

Postup:
  1. Do velké mísy prosijeme mouku, tu pak smícháme s kakaem, jedlou sodou a solí
  2. V hrnci pozvolna zahřejeme smetanu až k bodu varu, ale dále ji nevaříme!, dáme do ní nalámanou čokoládu, hrnec sundáme ze zdroje tepla, čokoládu necháme rozpustit, přilijeme podmáslí o pokojové teplotě, zamícháme, necháme prochladnout
  3. Máslo vyšleháme na kréme spolu s vanilkovým a krupicovým cukrem, dále do krému zašleháme vejce a bílek, postupně dále do hmoty zapracujeme, po částech a na střídačku, moučnou i čokoládovou směs
  4. Připravené těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C tak 60 minut, udělejte si špejlový těst, na špejli po vpíhnutí do bábovky nesmí zůstat vlhké drobečky!
  6. Upečenou bábovku vytáhneme z trouby, vyklopíme ji a necháme úplně vychladnout
  7. Připravíme si polevu; v hrnci zahřejeme smetanu, téměř k varu, do vhodné nádoby nalámeme čokoládu, přidáme kousky másla a nalijeme sirup, vše přelijeme horkou smetanou, promícháme, hmota musí být úplně hladká, pak necháme polevu chvíli odpočinout a jen mírně prochladnout
  8. Bábovku opatrně přelijeme čokoládovou polevou, necháme ji úplně ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy