Mezi nejoblíbenější luštěninová jídla poslední sezóny patří jednoznačně čočkový dhál. Hlavními surovinami jsou červená čočka a rajčata. No a protože jde původně o indické jídlo, nesmí chybět spousta voňavého koření – kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, římský kmín…
Ingredience:
250 g | červené čočky (loupaného žlutého hrachu) |
250 g | batátů |
1/2 konzervy | loupaných rajčat |
1 l | zeleninového vývaru |
100 ml | kokosového mléka |
2 hrsti | čerstvých listů špenátu |
2-3 ks | stroužky česneku |
1 ks | větší cibule |
2 lžíce | mletého římského kmínu |
1,5 lžíce | nadrobno nasekaného zázvoru |
1 lžíce | kokosového oleje |
1 lžíce | kurkumy |
1 lžička | mletého koriandru |
šťáva z 1/2 ks citronu | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Na kokosovém oleji, ve středně velkém hrnci, orestujeme na kostičky pokrájenou cibuli pěkně dozlatova, přidáme 3 rozdrcené stroužky česneku, 1,5 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru a restujte další 2 až 3 minuty
- Do základu přidáme kmín, mletý koriandr a kurkumu, zamícháme, zalijeme 600 ml vývaru, na menší kostičky nakrájené, oloupané batáty, hrách, loupaná rajčata nakrájená na kostičky, vše osolíme a okořeníme pepřem, přivedeme k varu, necháme probublávat, pod pokličkou, na mírném zdroji tepla 20 až 25 minut, průběžně přiléváme zbytek vývaru
- Pokrm ochutíme šťávou z citronu, přidáme špenát a přilijeme asi 100 ml kokosového mléka, necháme vařit ještě dalších 5 minut.
Recept k článku: Luštěniny jako základ moderní kuchyně