REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čočka na kyselo s opečeným špekáčkem a volským okem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opečený špekáček a volské oko servírované spolu s čočkou zahuštěnou jíškou a ochucenou octem, cukrem, zeleninovým gelovým bujónem, pepřem a solí. Další přílohou je nejlépe čerstvý chléb.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
3 hrnky (1/4 l)čočky
4 lžíceocta
2 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
1 lžičkacukru
1 kszeleninového gelového bujonu Knorr
1 kscibule
voda
pepř
sůl
Na špekáčky a vejce:
4 ksšpekáčky
4 ksvejce
olej
sůl

Postup:

1. Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přiklopíme a necháme přes noc tak
2. Druhý den vodu slijeme, nalijeme novou a dáme vařit (pokud máme vařené uzené, použijeme uzený vývar), do vody k čočce přidáme sůl, bujon, ocet a cukr, vaříme doměkka, cca 15 minut
3. Na sádle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku
4. Z uvařené čočky slijeme vodu a tou naředíme jíšku
5. K čočce přidáme jíšku, zamícháme a chvilku necháme provařit, podle potřeby doředíme vodou a doladíme chutě
6. Na talířích upravíme porce čočky, obložíme je opečenými špekáčky a sázenými vejci, ozdobíme nakládanými okurkami, podáváme s čerstvým chlebem.

Příprava špekáčků a vejce:
1. Špekáčky podélně přepůlíme, z vrchu na několika místech ozdobně nařízneme a pak je zprudka opečeme na pánvi na oleji
2. Vejce rozklepneme na rozpálenou, tukem vymazanou pánev (lívanečník), osolíme, případně opepříme a necháme zatáhnout bílek.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy