Vykrajované vánoční cukroví upečené v troubě dozlatova, zdobené citrónovou polevou.
Ingredience:
Na těsto: | |
250 g | hladké mouky |
120 g | másla |
100 g | moučkového cukru |
2 lžičky | citronové šťávy |
1 lžička | mléka |
1/2 lžičky | nastrouhané citrónové kůry |
1/2 lžičky | prášku do pečiva |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 ks | vejce |
Na polevu: | |
200 g | moučkového cukru |
kandovaná citrónová kůra | |
citronová šťáva |
Postup:
1. Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření, mouku prosijeme s práškem do pečiva
2. Z mouky, změklého másla, vanilkového cukru, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme ručním mixérem těsto, které necháme 30 minut vychladit
3. Z těsta na pomoučeném vále vyválíme plát, z kterého vykrajujeme různé tvary, cukroví klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem s mlékem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C
4. Pečeme asi 8-10 minut, pak necháme cukroví vychladnout
5. Cukroví zdobíme citronovou polevou utřenou dohladka z moučkového cukru a citronové šťávy.