V kotlíku nad ohněm uvařený pikantní gulášek z vepřového a hovězího masa, zeleniny a dalších ingrediencí.
Ingredience:
600 g | předního hovězího masa |
600 g | vepřového plecka |
300 g | cibule |
100 g | sádla |
5 ks | větších stroužků česneku |
3 ks | masité barevné papriky |
3 ks | rajčat |
2 ks | pikantní klobásy (maďarská, cikánská ...) |
5-8 lžic | rajčatového protlaku |
2-3 lžíce | mleté pálivé papriky |
2 lžíce | mletého černého pepře |
1 lžíce | majoránky |
1,5-2 l | vývaru z kostí nebo vody a 3-4 ks bujónu |
0,4 l | červeného vína |
sůl |
Postup:
1. Do kotlíku pověšeného nad ohněm dáme sádlo, jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Až cibule zesklovatí, přidáme rajský protlak a na velké kostky nakrájené maso, hojně osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou, jakmile se maso zatáhne, kotlík zalijeme červeným vínem a vývarem
3. Vaříme, až obě masa mírně změknou, tak 90 minut, občas pokrm zamícháme
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a papriky nakrájené na proužky, také na kolečka pokrájené klobásky
5. Guláš okořeníme pepřem, majoránkou a dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí, opět necháme ještě tak 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařeným bramborem.
Tento recept má snad tisíce obměn, například se kombinují i jiné druhy mas, jako maso kuřecí, skopové, králík … také zelenina se používá, co se právě urodila na poli, včetně brambor. Často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky. Víno lze nahradit i destilátem, jen se použije přiměřené množství, známe je i varianta s pivem.
Poznámka:Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, tam na přípravu gulášů používají pravou pikantní maďarskou papriku, která má osobitou a úžasnou chuť i vůni.