REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cikánský kotlíkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V kotlíku nad ohněm uvařený pikantní gulášek z vepřového a hovězího masa, zeleniny a dalších ingrediencí.


Ingredience:
600 gpředního hovězího masa
600 gvepřového plecka
300 gcibule
100 gsádla
5 ksvětších stroužků česneku
3 ksmasité barevné papriky
3 ksrajčat
2 kspikantní klobásy (maďarská, cikánská ...)
5-8 lžicrajčatového protlaku
2-3 lžícemleté pálivé papriky
2 lžícemletého černého pepře
1 lžícemajoránky
1,5-2 lvývaru z kostí nebo vody a 3-4 ks bujónu
0,4 lčerveného vína
sůl

Postup:

1. Do kotlíku pověšeného nad ohněm dáme sádlo, jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Až cibule zesklovatí, přidáme rajský protlak a na velké kostky nakrájené maso, hojně osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou, jakmile se maso zatáhne, kotlík zalijeme červeným vínem a vývarem
3. Vaříme, až obě masa mírně změknou, tak 90 minut, občas pokrm zamícháme
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a papriky nakrájené na proužky, také na kolečka pokrájené klobásky
5. Guláš okořeníme pepřem, majoránkou a dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí, opět necháme ještě tak 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařeným bramborem.

Doporučení:

Tento recept má snad tisíce obměn, například se kombinují i jiné druhy mas, jako maso kuřecí, skopové, králík … také zelenina se používá, co se právě urodila na poli, včetně brambor. Často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky. Víno lze nahradit i destilátem, jen se použije přiměřené množství, známe je i varianta s pivem.

Poznámka:

Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, tam na přípravu gulášů používají pravou pikantní maďarskou papriku, která má osobitou a úžasnou chuť i vůni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy