REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cikánský kotlíkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V kotlíku nad ohněm uvařený pikantní gulášek z vepřového a hovězího masa, zeleniny a dalších ingrediencí.


Ingredience:
600 gpředního hovězího masa
600 gvepřového plecka
300 gcibule
100 gsádla
5 ksvětších stroužků česneku
3 ksmasité barevné papriky
3 ksrajčat
2 kspikantní klobásy (maďarská, cikánská ...)
5-8 lžicrajčatového protlaku
2-3 lžícemleté pálivé papriky
2 lžícemletého černého pepře
1 lžícemajoránky
1,5-2 lvývaru z kostí nebo vody a 3-4 ks bujónu
0,4 lčerveného vína
sůl

Postup:

1. Do kotlíku pověšeného nad ohněm dáme sádlo, jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Až cibule zesklovatí, přidáme rajský protlak a na velké kostky nakrájené maso, hojně osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou, jakmile se maso zatáhne, kotlík zalijeme červeným vínem a vývarem
3. Vaříme, až obě masa mírně změknou, tak 90 minut, občas pokrm zamícháme
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a papriky nakrájené na proužky, také na kolečka pokrájené klobásky
5. Guláš okořeníme pepřem, majoránkou a dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí, opět necháme ještě tak 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařeným bramborem.

Doporučení:

Tento recept má snad tisíce obměn, například se kombinují i jiné druhy mas, jako maso kuřecí, skopové, králík … také zelenina se používá, co se právě urodila na poli, včetně brambor. Často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky. Víno lze nahradit i destilátem, jen se použije přiměřené množství, známe je i varianta s pivem.

Poznámka:

Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, tam na přípravu gulášů používají pravou pikantní maďarskou papriku, která má osobitou a úžasnou chuť i vůni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy