REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cikánský kotlíkový guláš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V kotlíku nad ohněm uvařený pikantní gulášek z vepřového a hovězího masa, zeleniny a dalších ingrediencí.


Ingredience:
600 gpředního hovězího masa
600 gvepřového plecka
300 gcibule
100 gsádla
5 ksvětších stroužků česneku
3 ksmasité barevné papriky
3 ksrajčat
2 kspikantní klobásy (maďarská, cikánská ...)
5-8 lžicrajčatového protlaku
2-3 lžícemleté pálivé papriky
2 lžícemletého černého pepře
1 lžícemajoránky
1,5-2 lvývaru z kostí nebo vody a 3-4 ks bujónu
0,4 lčerveného vína
sůl

Postup:

1. Do kotlíku pověšeného nad ohněm dáme sádlo, jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli
2. Až cibule zesklovatí, přidáme rajský protlak a na velké kostky nakrájené maso, hojně osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou, jakmile se maso zatáhne, kotlík zalijeme červeným vínem a vývarem
3. Vaříme, až obě masa mírně změknou, tak 90 minut, občas pokrm zamícháme
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a papriky nakrájené na proužky, také na kolečka pokrájené klobásky
5. Guláš okořeníme pepřem, majoránkou a dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí, opět necháme ještě tak 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem nebo vařeným bramborem.

Doporučení:

Tento recept má snad tisíce obměn, například se kombinují i jiné druhy mas, jako maso kuřecí, skopové, králík … také zelenina se používá, co se právě urodila na poli, včetně brambor. Často se do guláše tohoto typu přidávají i čerstvé bylinky. Víno lze nahradit i destilátem, jen se použije přiměřené množství, známe je i varianta s pivem.

Poznámka:

Tento pokrm má kořeny v Maďarsku, tam na přípravu gulášů používají pravou pikantní maďarskou papriku, která má osobitou a úžasnou chuť i vůni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy