REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cikánská hovězí roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Plát hovězího zadního svinutý do rolády, plněný masovou směsí, slaninou, měkkým salámem, cibulí …


Ingredience:
1 kghovězího masa zadního
200 gvepřového masa
100 ghovězího masa
100 gměkkého salámu
100 gslaniny
2 kskapií
2 kscibule
1 ksvejce
2 lžícesterilovaného hrášku
mletý černý pepř
mletá červená paprika
sůl
tuk
voda
haldká mouka na zaprášení omáčky

Postup:

1. Maso opláchneme, upravíme na plát, který rozklepeme paličkou doširoka
2. Vepřové a hovězí maso umeleme, přidáme kápie nakrájené na kolečka, sterilovaný hrášek, vejce, směs osolíme, dochutíme pepřem a důkladně promícháme
3. Připravenou směs rozprostřeme na rozklepaný plát masa
4. Na směs dále poklademe na nudličky nakrájenou slaninou a měkký salám, na kostičky pokrájenou cibuli
5. Maso svineme, převážeme režnou nití a zprudka opečeme ze všech stran na horkém tuku
6. Opečenou roládu vyjmeme a do tuku od opékání přidáme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, mletou červenou papriku a zelejeme vlažnou vodou
7. Do připraveného základu vložíme opečenou roládu, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka
8. Asi po 90 minutách dušení měkké maso vyjmeme, šťávu zaprášíme hladkou moukou, zředíme vlažnou vodou a dalších 20 minut povaříme
9. Hotovou omáčku přecedíme, dochutíme solí a okořeníme pepřem, vaříme, až tuk vystoupí napovrch.

Doporučení:

Vhodné přílohy: Dušená rýže, vařené brambory, vařená zelenina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Pernerka uvádí 3 vlastní směsi na domácí pečení chleba

Do portfolia české značky Pernerka přibyly 3 pečící směsi pro přípravu chleba v pohodlí domova. Pro směsi je charakteristická rychlá a snadná příprava, v rámci níž je třeba ke směsi pouze přidat vodu a chléb nechat vykynout. K dostání je vícezrnný, slunečnicový a žitnopšeničný chléb. Chleby vynikají výbornou chutí a vysokým podílem vlákniny.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy