REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cheesecake s borůvkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V lesích se to začíná pomalu modrat, a tak nadešel čas borůvkových knedlíků, koláčů a žahourů. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, tak pro Vás Karolína Kamberská připravila tento neodolatelný Cheesecake s borůvkami. Recepty od Karolíny Kamberské.


Ingredience:
400 gžervé
300 gměkkého tučného tvarohu
200 gcelozrnných sušenek
200 gčerstvých borůvek
120 gmásla
80-100 gbílého krupicového cukru
4 ksvejce
šťáva z 1/2 citronu
lístky máty nebo meduňky
dortová forma o průměru 20 cm, papír na pečení

Postup:
  1. Troubu si rozehřejte na 180 °C, vynechte horkovzduch a pečte v programu „horní a dolní ohřev“
  2. Sušenky rozmixujte na prášek, lépe to jde po částech
  3. Rozpusťte si v kastrůlku máslo a v míse ho promíchejte s rozmixovanými sušenkami, vzniklou hmotu rovnoměrně upěchujte na dno otevírací dortové formy o průměru cca 20 cm, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem
  4. Dejte na 10 minut předpéct
  5. Po vyndání z trouby snižte teplotu na 160 °C
  6. Mezitím v míse promíchejte tvaroh s žervé, vajíčky, citronovou šťávou, cukrem a s dření seškrábnutou z podélně rozpůleného vanilkového lusku
  7. Lehce rozmačkejte 150 g borůvek a vmíchejte je do směsi, tu pak nalijte do formy na předpečené těsto, několikrát klepněte dnem o stůl, abyste vyhnali přebytečné bubliny
  8. Dejte koláč zpátky do trouby a při 160 °C pečte zhruba 40–50 minut, až se náplň zpevní, ale bude se ještě chvět, pak vypněte troubu, mírně pootevřete dvířka a nechte cheesecake pomalu vychladnout v troubě, aby vám zbytečně neklesl
  9. Teprve pak ho zakryjte fólií a dejte do chladu na několik hodin – ideálně přes noc
  10. Podávejte nakrájený na řezy, ozdobený čerstvými borůvkami a lístky meduňky nebo máty.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy