REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čevapčiči s domácím ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vlastně tři recepty v jednom! Na skvělé “Čiči”, na sýrovou pomazánku a hlavně na domácí ajvar. Recepty máme od blogerky Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1,2 kgjemně mletého hovězího a vepřového masa v poměru 3:1
50-100 mlperlivé vody
1 lžičkajedlé sody
1-2 lžičkysměsi koření čubrica
čerstvě mletý černý pepř
rostlinný olej na potření
sůl
K podávání:
4 ksplacaté balkánské chleby nebo pita chleby
1 ksvelká cibule
pár listů salátu, nemusí být
ajvar a sýrová pomazánka viz dále
Na sýrovou pomazánku:
125 gsmetanového sýra
60 gsýra feta
50 gzměklého másla
50 mlsmetany ke šlehání
1-2 lžícezakysané smetany
sůl dle chuti
Na domácí ajvar:
3 kgčervených špičatých paprik
150 mloleje
1 ksfeferonka nebo kajenský pepř dle chuti
sůl dle chuti

Postup:
  1. Smíchejte 2–3krát jemně semleté maso se solí, pepřem a čubricou, přidejte trošku perlivé vody a sodu, dobře promíchejte a mísu zakryjte, nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout
  2. Rozpalte grilovací pánev a lehce ji potřete olejem (můžete použít i gril nebo troubu)
  3. Z masa vytvarujte v dlaních malé podlouhlé válečky, čevapčiči pečte několik minut, aby bylo ze všech stran opečené
  4. Podávejte je v rozkrojeném balkánském chlebu, posypané jemně nakrájenou cibulí a listy salátu, chleby předem prohřejte – třeba položené řeznou plochou přímo na čevapčiči, díky tomu i nasáknou trošku šťávy a chuti
  5. Jezte s ajvarem a sýrovou pomazánkou.

Příprava sýrové pomazánky:

  1. Do nádoby mixéru vložte smetanový sýr, změklé máslo a fetu, přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu
  2. Vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka
  3. Ochutnejte, případně ještě dochuťte solí a pomazánku uložte v chladu přikrytou až do doby podávání.

Příprava domácího ajvaru:

  1. Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
  2. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
  3. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
  4. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
  5. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy