REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čevapčiči s domácím ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vlastně tři recepty v jednom! Na skvělé “Čiči”, na sýrovou pomazánku a hlavně na domácí ajvar. Recepty máme od blogerky Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1,2 kgjemně mletého hovězího a vepřového masa v poměru 3:1
50-100 mlperlivé vody
1 lžičkajedlé sody
1-2 lžičkysměsi koření čubrica
čerstvě mletý černý pepř
rostlinný olej na potření
sůl
K podávání:
4 ksplacaté balkánské chleby nebo pita chleby
1 ksvelká cibule
pár listů salátu, nemusí být
ajvar a sýrová pomazánka viz dále
Na sýrovou pomazánku:
125 gsmetanového sýra
60 gsýra feta
50 gzměklého másla
50 mlsmetany ke šlehání
1-2 lžícezakysané smetany
sůl dle chuti
Na domácí ajvar:
3 kgčervených špičatých paprik
150 mloleje
1 ksfeferonka nebo kajenský pepř dle chuti
sůl dle chuti

Postup:
  1. Smíchejte 2–3krát jemně semleté maso se solí, pepřem a čubricou, přidejte trošku perlivé vody a sodu, dobře promíchejte a mísu zakryjte, nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout
  2. Rozpalte grilovací pánev a lehce ji potřete olejem (můžete použít i gril nebo troubu)
  3. Z masa vytvarujte v dlaních malé podlouhlé válečky, čevapčiči pečte několik minut, aby bylo ze všech stran opečené
  4. Podávejte je v rozkrojeném balkánském chlebu, posypané jemně nakrájenou cibulí a listy salátu, chleby předem prohřejte – třeba položené řeznou plochou přímo na čevapčiči, díky tomu i nasáknou trošku šťávy a chuti
  5. Jezte s ajvarem a sýrovou pomazánkou.

Příprava sýrové pomazánky:

  1. Do nádoby mixéru vložte smetanový sýr, změklé máslo a fetu, přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu
  2. Vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka
  3. Ochutnejte, případně ještě dochuťte solí a pomazánku uložte v chladu přikrytou až do doby podávání.

Příprava domácího ajvaru:

  1. Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
  2. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
  3. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
  4. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
  5. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy