REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čevapčiči s domácím ajvarem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vlastně tři recepty v jednom! Na skvělé „Čiči“, na sýrovou pomazánku a hlavně na domácí ajvar. Recepty máme od blogerky Karolíny Kamberské.


Ingredience:
1,2 kgjemně mletého hovězího a vepřového masa v poměru 3:1
50-100 mlperlivé vody
1 lžičkajedlé sody
1-2 lžičkysměsi koření čubrica
čerstvě mletý černý pepř
rostlinný olej na potření
sůl
K podávání:
4 ksplacaté balkánské chleby nebo pita chleby
1 ksvelká cibule
pár listů salátu, nemusí být
ajvar a sýrová pomazánka viz dále
Na sýrovou pomazánku:
125 gsmetanového sýra
60 gsýra feta
50 gzměklého másla
50 mlsmetany ke šlehání
1-2 lžícezakysané smetany
sůl dle chuti
Na domácí ajvar:
3 kgčervených špičatých paprik
150 mloleje
1 ksfeferonka nebo kajenský pepř dle chuti
sůl dle chuti

Postup:
  1. Smíchejte 2–3krát jemně semleté maso se solí, pepřem a čubricou, přidejte trošku perlivé vody a sodu, dobře promíchejte a mísu zakryjte, nechte maso v chladu minimálně 3 hodiny odpočinout
  2. Rozpalte grilovací pánev a lehce ji potřete olejem (můžete použít i gril nebo troubu)
  3. Z masa vytvarujte v dlaních malé podlouhlé válečky, čevapčiči pečte několik minut, aby bylo ze všech stran opečené
  4. Podávejte je v rozkrojeném balkánském chlebu, posypané jemně nakrájenou cibulí a listy salátu, chleby předem prohřejte – třeba položené řeznou plochou přímo na čevapčiči, díky tomu i nasáknou trošku šťávy a chuti
  5. Jezte s ajvarem a sýrovou pomazánkou.

 

Příprava sýrové pomazánky:

  1. Do nádoby mixéru vložte smetanový sýr, změklé máslo a fetu, přidejte smetanu ke šlehání a zakysanou smetanu
  2. Vše ponorným mixérem rozmixujte dohladka
  3. Ochutnejte, případně ještě dochuťte solí a pomazánku uložte v chladu přikrytou až do doby podávání.

 

Příprava domácího ajvaru:

  1. Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
  2. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
  3. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
  4. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
  5. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy