REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z receptáře našich babiček. Ve světě takové neumějí!


Ingredience:
500 ghladké mouky
70 gcukru moučka
70 gtuku
20 gdroždí
250 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutku
citronová kůra
špetka soli
malá sklenička povidel, švestek, máku ...
tuk na vymaštění pekáčku

Postup:

1. Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti, mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice
2. Tuk necháme rozpustit a trochu zchladnout, k mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek
3. Jakmile kvasnice vykynou, což trvá 10-15 minut, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin, nezapomeneme přidat vlahý rozpuštěný tuk
4. Malinko osolíme a můžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy
5. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem
6. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků, každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout
7. Jednotlivé bochánky těsta plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou a to tak, že z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál, takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet
8. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku, pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou
9. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem, pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová a ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy