REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z receptáře našich babiček. Ve světě takové neumějí!


Ingredience:
500 ghladké mouky
70 gcukru moučka
70 gtuku
20 gdroždí
250 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutku
citronová kůra
špetka soli
malá sklenička povidel, švestek, máku ...
tuk na vymaštění pekáčku

Postup:

1. Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti, mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice
2. Tuk necháme rozpustit a trochu zchladnout, k mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek
3. Jakmile kvasnice vykynou, což trvá 10-15 minut, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin, nezapomeneme přidat vlahý rozpuštěný tuk
4. Malinko osolíme a můžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy
5. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem
6. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků, každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout
7. Jednotlivé bochánky těsta plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou a to tak, že z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál, takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet
8. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku, pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou
9. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem, pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová a ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy