REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z receptáře našich babiček. Ve světě takové neumějí!


Ingredience:
500 ghladké mouky
70 gcukru moučka
70 gtuku
20 gdroždí
250 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutku
citronová kůra
špetka soli
malá sklenička povidel, švestek, máku ...
tuk na vymaštění pekáčku

Postup:

1. Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti, mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice
2. Tuk necháme rozpustit a trochu zchladnout, k mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek
3. Jakmile kvasnice vykynou, což trvá 10-15 minut, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin, nezapomeneme přidat vlahý rozpuštěný tuk
4. Malinko osolíme a můžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy
5. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem
6. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků, každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout
7. Jednotlivé bochánky těsta plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou a to tak, že z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál, takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet
8. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku, pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou
9. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem, pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová a ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy