REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

České buchty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Buchty z receptáře našich babiček. Ve světě takové neumějí!


Ingredience:
500 ghladké mouky
70 gcukru moučka
70 gtuku
20 gdroždí
250 mlmléka
1 sáčekvanilkového cukru
1 ksžloutku
citronová kůra
špetka soli
malá sklenička povidel, švestek, máku ...
tuk na vymaštění pekáčku

Postup:

1. Odvážíme si hladkou mouku a necháme ji chvíli připravenou na míse v teplé místnosti, mléko ohřejeme tak, aby bylo pouze vlahé, dáme do něj trochu cukru (asi půl kávové lžičky) a rozdrobíme kvasnice
2. Tuk necháme rozpustit a trochu zchladnout, k mouce přidáme cukr, vanilkový cukr a žloutek
3. Jakmile kvasnice vykynou, což trvá 10-15 minut, přilijeme mléko s kvasnicemi do připravených surovin, nezapomeneme přidat vlahý rozpuštěný tuk
4. Malinko osolíme a můžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, vařečkou vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy
5. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem
6. Vykynuté těsto vyklopíme z mísy na pomoučený vál a rozdělíme ho na 24 stejně velkých kousků, každý kousek těsta zakulatíme a ještě prázdný ho necháme na vále znovu trochu vykynout
7. Jednotlivé bochánky těsta plníme povidly, zavařeninou, tvarohovou nebo makovou nádivkou a to tak, že z prázdné vykynuté buchty uděláme placku, lžičkou na ni dáme trochu náplně, okraje pevně spojíme a v dlaních vytvoříme kulatý bochánek, který opět vrátíme na vál, takto pokračujeme až máme hotových všech 24 buchet
8. V troubě si na pekáči, ve kterém budeme péci buchty, rozpustíme asi 2 lžíce tuku, pekáč po rozpuštění tuku z trouby vyndáme, dáme si jej blízko válu a klademe do něj jednu buchtu za druhou
9. Každou potřeme pomocí mašlovačky rozpuštěným tukem, pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová a ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy