Nakrájené červené zelí dušené na cibuli s kořením, podlité vodou a bílým vínem.
Ingredience:
700 g | hlávkového červeného zelí |
50 g | tuku |
20 g | hladké mouky |
5 lžic | bílého vína |
1 ks | cibule |
mletý cukr | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Hlávkové červené zelí zbavíme vrchních listů, rozkrojíme na čtvrtky, košťál vykrojíme a zelí nakrájíme na nudličky
2. Do kastrolu vložíme zelí, na drobno nakrájenou cibuli, trochu podlijeme vodou, přidáme sůl, kmín, cukr, promícháme a chvíli dusíme odkryté
3. Podlijeme bílým vínem a dusíme zakryté do změknutí zelí 4. Podle chuti přidáme ocet, tuk, zaprášíme hladkou moukou, dobře promícháme a ještě chvíli podusíme.
Podáváme jako přílohu například k pečené kachně nebo bažantu.
Poznámka:Do zelí můžeme přidat jedno oloupané, nastrouhané jablko, které zjemní chuť. Budeme-li chtít zelí méně řídké, zahustíme ho světlou jíškou a dobře povaříme.