Krémová polévka z celeru, kuřecího vývaru, cibule, koření a smetany, servírovaná s opečenou slaninou.
Ingredience:
850 ml | kuřecího vývaru |
100 ml | smetany |
100 g | slaniny |
1 lžíce | olivového oleje |
1 lžíce | másla |
1 ks | středně velkého celeru |
1 ks | velké cibule |
1 ks | svazku tymiánu |
1 ks | bobkového listu |
olej na zastřiknutí | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. V hrnci na rozehřátém oleji opečeme dokřupava (asi 3 minuty z každé stran) na plátky nakrájenou slaninu, kterou pak vyjmeme a dáme na papírový ubrousek okapat
2. Přidáme máslo, vsypeme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, bobkový list, svázané snítky tymiánu a vše opékáme 10 minut
3. Přisypeme očištěný na menší kousky nakrájený celer a opékáme další 2 minuty, poté vlijeme kuřecí vývar a zakryté vaříme do změknutí celeru (asi 15 minut)
4. Pak vyndáme bobkový list, tymián a polévku rozmixujeme tyčkovým mixérem dohladka, nakonec vlijeme smetanu, osolíme, opepříme, krátce zahřejeme a podáváme zastříknuté olejem a s plátky opečené slaniny.