Oloupaný celer nakrájený na plátky nebo nudličky, povařený, pak zavařený v nálevu z cukru, vody, soli a octa.
Ingredience:
300 g a více | celeru |
2-3 ks | cibule, nebo dle potřeby |
kuličky nového koření | |
kuličky celého pepře | |
voda | |
ocet | |
Na nálev: | |
1 l | vody |
0,3 l | octa |
3 lžíce | cukru |
trochu soli |
Postup:
1. Oloupaný celer nakrájíme na plátky kolečka nebo tenké nudličky, vložíme do vody mírně okyselené octem a uvaříme doměkka
2. Uvařený, okapaný celer vyskládáme do sklenic, prokládáme kolečky cibule
3. Do každé sklenice vložíme i několik kuliček nového koření a černého pepře
4. Obsah sklenic zalijeme horkým nálevem připraveným svařením vody, octa cukru a soli
5. Hotový celer ve sklenicích nakonec přelijeme lžící oleje, důkladně uzavřeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 95 °C.
Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.