Recept na čočkovou polévku z kuchařky pana Jaroslava Vašáka “Čertovská kuchařka”.
Ingredience:
40 g | čočky |
25 g | cibule |
10 g | rajčat |
10 g | oleje |
5 g | saturejky (čubrice) |
5 g | česneku |
5 g | octa |
2 g | soli |
Postup:
1. Očištěnou a umytou čočku zalijeme studenou vodou a postavíme na mírný oheň
2. Jakmile začne polévka vařit, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, olej a saturejku (čubricu)
3. Pokračujeme ve vaření na mírném ohni do uvaření čočky
4. Přidáme rajčata pokrájená na drobno, posolíme a vaříme ještě deset minut
5. Hotovou polévku dochutíme solí.
Do polévky můžeme připravit zápražku. Vyrobíme ji z 5 g oleje, 10 g cibule, 15 g rajčat, 1 g černého pepře. Do studeného tuku přidáme 2 polévkové lžíce vody, drobně pokrájenou cibuli a dusíme. Později přidáme rajčata a znovu dusíme, potom přidáme červenou papriku, rozmícháme a rozředíme vodou z polévky. Pokud polévka při vaření nezískala správnou hustotu, přidá se před zapražením červené papriky mouka.