Býčí žlázy jsou oblíbené i ve světě, někdy se jim říká ,,bílé ledvinky”. Jejich úprava je rychlá, podobně jako u ledvinek a tvarem je také připomínají.
Ingredience:
4 ks | odblaněných býčích žláz |
4 ks | oloupaná rajčata |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
100 g | zelených oliv |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
olivový olej | |
oregano | |
tymián | |
mléko | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Býčí žlázy podélně rozřízneme, vyřízneme chámovody, namočíme na 1 hodinu do mléka.
- Rozpůlené žlázy propláchneme vodou, necháme okapat, nakrájíme na nudličky.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, přidáme nudličky žláz, nakrájená, oloupaná rajčata, protlak, osolíme, okořeníme tymiánem, oreganem, dusíme 15 minut do měkka.
- Na závěr přidáme přepůlené olivy, necháme chvíli prohřát.
Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Poznámka:Poznámka redakce: Pokud bude omáčka díky rajčatům a protlaku příliš kyselá, můžeme v omáčce rozpustit trochu cukru a omáčku dle chuti přisladit.
Text i foto: D. Marounek