Upečený chlebíček z mouky, brusinek, vajec a dalších ingrediencí, servírovaný přelitý polevou.
Ingredience:
250 g | hrubé mouky |
150 g | moučkového cukru |
100 g | másla |
2 hrsti | čerstvých brusinek |
4-5 lžic | podmáslí |
1 lžíce | rumu |
1 lžíce | citronové šťávy |
1 lžíce | nastrouhané citronové kůry |
4 ks | vajec |
1 ks | sáčku prášku do pečiva |
tuk a mouka na formu | |
Na polevu: | |
2-3 lžíce | cukru |
1 lžíce | citronové šťávy |
200 ml | kysané smetany |
80 ml | brusinkové šťávy |
Postup:
1. V míse promícháme prosátou hrubou mouku s práškem do pečiva, moučkovým cukrem, suchými očištěnými brusinkami a na jemno nastrouhanou citronovou kůrou
2. V druhé míse prošleháme rozpuštěné máslo s rumem, citronovou šťávou a vejci, pak zašleháme podmáslí
3. Obě připravené hmoty spojíme, promícháme, vlijeme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova, před vyjmutím z trouby zkusíme doprostřed chlebíčku vpíchnout špejli, nelepí-li se na ni těsto, můžeme ho vyndat a nechat zchladnout
4. Na polevu smícháme brusinkovou šťávu s cukrem i citronovou šťávou a postupně vše zašleháme do kysané smetany, potom polevou přelijeme brusinkový chlebíček a ihned podáváme.