Na plátky nakrájené brambory, na oleji na pánvi opečené, podušené ve vývaru, nakonec dochucené nasekanými bylinkami, cibulí a česnekem, servírované se sázenými vejci jako chutný letní bezmasý oběd.
Ingredience:
1 kg | brambor |
1 hrst | libečku |
1 svazeček | kopru, hladké petrželky a pažitky |
4 ks | sázená vejce |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1/8 l | vývaru (může být i z kostky) |
olej na smažení | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Brambory opereme, okartáčujeme, znovu opereme a nakrájíme na plátky, česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka
2. Ve velké pánvi, nejlépe se silným dnem, rozehřejeme olej a nakrájené brambory na něm za stálého obracení dozlatova opečeme, podle chuti solíme a opepříme
3. Přidáme česnek s cibulí a chvilku spolu vše restujeme, pak pokrm zalijeme vývarem a asi 10 minut vše zaklopené pokličkou podusíme doměkka
4. Všechny bylinky opláchneme, osušíme a nasekáme nahrubo, krátce před podáním je zamícháme do brambor
5. Takto připravené brambory servírujeme se sázenými vejci.
Příprava sázených vajec:
1. Tvořítka (oka v pánvičce na lívance) vytřeme tukem
2. Do horkých tvořítek pak opatrně vyklepneme jednotlivá vejce, snažíme se, aby se nám žloutek neprotrhl
3. Zvolna vejce restujeme tak, aby bílek ztuhnul a žloutek zůstal mírně tekutý
4. Jemně osolíme a sázené vejce ihned servírujeme.