Makovec upečený v troubě, připravený z uvařených brambor, cukru, mletého máku a dalších ingrediencí.
Ingredience:
200 g | vařených brambor |
150 g | moučkového cukru + na posypání |
100 g | mletého máku |
50 g | krupice |
4 lžíce | mléka |
2 ks | vajec |
1 ks | sáčku vanilinového cukru |
1 ks | sáčku kypřicího prášku do pečiva |
strouhaná citronová kůra | |
tlučený hřebíček | |
mletá skořice | |
mouka na vysypání formy | |
tuk na vymazání formy | |
Na dohotovení: | |
zavařenina | |
ovoce |
Postup:
1. Žloutky utřeme s moučkovým cukrem i vanilinovým cukrem, přidáme krupici, mléko, mletý mák, prášek do pečiva, nastrouhané brambory, špetku nastrouhané citronové kůry, mletou skořici, hřebíček a vše promícháme
2. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
3. Těsto naplníme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a upečeme
4. Hotový makovec buď jen pocukrujeme nebo ho potřeme zavařeninou a ozdobíme ovocem.
Hotový mazanec můžeme také přelít rumovou polevou (umíchanou z 250 g moučkového cukru, 3 lžic rumu a 2 lžic horké vody).