Léty prověřený recept na klasický “Buřtguláš”, tedy bramborový guláš nastavený kolečky pikantnější klobásky.
Ingredience:
Rozpis na 6 porcí: | |
500 g | lojovitých brambor |
300 g | pikantnější klobásky |
1,5 l | hovězího vývaru nebo vody a bujónu |
3-4 ks | cibule |
2-3 ks | stroužky česneku |
2 ks | bobkové listy |
4 ks | barevné masité papriky |
2 lžíce | sladké mleté papriky |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
1 lžíce | mleté pálivé papriky |
1 lžíce | hladké mouky |
1/2 lžičky | kmínu |
jarní cibulka nebo pórek na ozdobu | |
majoránka | |
sádlo | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno, cibuli pak orestujeme na sádle dozlatova, přidáme česnek, kmín, rajský protlak, zarestujeme, hrnec sundáme ze zdroje tepla, základ zaprášíme oběma mletými paprikami, zamícháme, zalijeme vývarem, hrnec postavíme zpět na zdroj tepla
- Přivedeme k varu, do hrnce hodíme bobkové listy, osolíme, vaříme 50 minut pěkně zaklopené
- Na oleji orestujeme na pánvičce na kolečka pokrájené klobásky, od oleje okapané klobásky hodíme do guláše, přidáme jadřinců zbavené, na proužky nakrájené papriky, necháme probublat dalších 10 až 15 minut
- Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v malém množství studené vody, dochutíme pepřem a solí, vše necháme ještě 15-20 minut povařit na mírném zdroji tepla, občas zamícháme
- Jednotlivé porce na talíři zdobíme kolečky jarní cibulky nebo pórku.
Foto: Naďa Indruchová