Klasika z českých kuchyní, guláš z brambor a točeného salámu.
Ingredience:
800 g | brambor |
300 g | točeného salámu |
100 g | slaniny |
4 ks | stroužky česneku |
2 ks | cibule |
1/2 l | vývaru (z kostky) |
drcená majoránka | |
mletá červená paprika | |
mletý černý pepř | |
kmín | |
sůl | |
tuk | |
hladká mouka |
Postup:
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky
2. V hrnci na tuku rozpustíme slaninu nakrájenou nadrobno, přidáme jemně nakrájenou cibuli, přisypeme mletou papriku, zalijeme 1/
4 l vývaru a přivedeme k varu
3. Vložíme připravené brambory, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme a podusíme do poloměkka
4. Z tuku a hladké mouky připravíme zásmažku, kterou zředíme 1/
4 l vývaru, za stálého míchání necháme provařit, pak zahoustlý vývar přilijeme k bramborům
5. Přidáme česnek utřený se solí a brambory dovaříme, před koncem hodíme do guláše nakrájený salám a dochutíme drcenou majoránkou, případně přisolíme.
Vhodnou přílohou je čerstvé pečivo.
Bramborové knedlíky s uzeným masem
Bramborový knedlík plněný mletým masem, dušené zelí