Z bramborového těsta připravené noky, ty zavařené ve vodě, servírované promíchané s mákem, cukrem a máslem.
Ingredience:
350 g | dopředu uvařených a rozmačkaných brambor |
150 g | hladké mouky |
100 g | moučkového cukru (nebo podle chuti) |
100 g | másla |
80 g | mletého máku |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
mírně osolená voda na uvaření škubánků |
Postup:
1. V slupce uvařené a očištěné brambory protlačíme, přidáme vejce, sůl a mouku, smícháme a vypracujeme hladké těsto
2. Z těsta tvarujeme tenké válečky, z kterých pak krájíme cca 3-4 cm dlouhé škubánky
3. Škubánky uvaříme ve vroucí slané vodě, když vyplavou, jsou hotové
4. Po uvaření necháme okapat, škubánky promícháme se směsí mletého máku s cukrem, mastíme rozpuštěným máslem a ihned podáváme.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.