Lívance z kynutého bramborového těsta, servírované obložené ochucenou masovou směsí, posypané nivou.
Ingredience:
300 g | uvařených brambor ve slupce |
300 g | syrových brambor |
150 g | polohrubé mouky |
20 g | droždí |
2 ks | vajec |
3 dl | mléka |
olej | |
sůl | |
Na oblohu: | |
3 lžíce | kečupu |
2 lžíce | oleje |
250 g | mletého masa |
1 ks | cibule |
mletý pepř | |
niva na posypání | |
sůl |
Postup:
1. Droždí rozmícháme ve vlažném mléce se špetkou soli, lžičkou mouky a kvásek necháme 10 minut stát na teplém místě
2. Vařené i syrové brambory oloupeme, jemně nastrouháme, osolíme a smícháme s vejci a polohrubou moukou, přilijeme vzešlý kvásek, zaděláme řídké těsto, které necháme ve větší nádobě vykynout (pozor, těsto hodně nabude a nádoba by měla být opravdu dostatečně velká)
3. Mezitím oloupanou cibuli nakrájenou na drobno orestujeme dozlatova na rozehřátém oleji, přidáme mleté maso ochucené solí, mletým pepřem, kečupem a vše chvíli opékáme
4. Z vykynutého těsta opečeme na pánvi v rozehřátém oleji lívance, každý obložíme trochou připravené masové směsi, posypeme rozdrobenou nivou a ihned podáváme.
Lívance budou obzvlášť chutné, když je ještě krátce zapečeme pod grilem, aby se sýr roztavil.