REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové knedlíky s volskou oháňkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí oháňka podušená na cibulovém základě spolu s mrkví a dalšími ingrediencemi, servírovaná s povařenou mrkví a bramborovými knedlíky plněnými osmaženým chlebem.


Ingredience:
1 kghovězí oháňky
500 gmrkve
100 mlsmetany
2 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
2 ksbobkových listů
2 kscibulí
1/8 lčerveného vína
mletý pepř
cukr
voda
sůl
Na bramborové knedlíky:
1 kgbrambor
125 gkrupice
2 lžícemásla
1 lžičkasoli
3 kskrajíčku toastového chleba
1/2 lmléka
strouhaný muškátový oříšek
voda
pažitka na ozdobu

Postup:

1. Oloupané cibule nakrájíme na čtvrtky a oškrábané mrkve nakrájíme na kolečka
2. Očištěné maso omyjeme, osušíme, vetřeme do něj sůl i pepř a na rozehřátém sádle po všech stranách osmahneme
3. Přidáme cibuli, kolečka mrkve, bobkové lisy, zalijeme 1/
4 l vody a červeným vínem, zvolna dusíme pod pokličkou na středně rozehřáté plotýnce doměkka (asi 90 minut)
4. Mezitím mléko svaříme s 1 lžičkou soli a špetkou strouhaného muškátového oříšku, sundáme z tepla a vmícháme krupici
5. Oloupané brambory omyjeme, nastrouháme do mísy se studenou vodou, pak je vymačkáme v utěrce a opatrně scedíme vodu tak, aby škrob zůstal na dně mísy, důkladně ho vymačkáme do nastrouhaných brambor a vše přidáme k připravené směsi z krupice
6. Z chlebů odkrojíme kůrky, nakrájíme na malé kostky, osmažíme na rozehřátém másle dozlatova
7. Bramborové těsto rozdělíme na 12 dílů, do středu každého vymáčkneme důlek, ten naplníme vždy několika chlebovými kostičkami, vlhkýma rukama zformujeme koule a ve vroucí vodě je necháme asi 30 minut povařit, pak je vyjmeme a necháme okapat
8. Zbytek oškrábané mrkve nakrájíme na šikmé plátky, povaříme je při mírném varu v osolené vodě 8-10 minut
9. Měkké maso vyndáme, vysmaženou šťávu přecedíme do kastrolu, přidáme mouku a za stálého míchání necháme přejít varem, přilijeme smetanu, znovu povaříme, ochutíme solí, pepřem i cukrem
10. Knedlíky podáváme posypané na drobno nasekanou pažitkou a k nim nachystáme na talíř pečeni a mrkev.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy