REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bramborové knedlíky s volskou oháňkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí oháňka podušená na cibulovém základě spolu s mrkví a dalšími ingrediencemi, servírovaná s povařenou mrkví a bramborovými knedlíky plněnými osmaženým chlebem.


Ingredience:
1 kghovězí oháňky
500 gmrkve
100 mlsmetany
2 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
2 ksbobkových listů
2 kscibulí
1/8 lčerveného vína
mletý pepř
cukr
voda
sůl
Na bramborové knedlíky:
1 kgbrambor
125 gkrupice
2 lžícemásla
1 lžičkasoli
3 kskrajíčku toastového chleba
1/2 lmléka
strouhaný muškátový oříšek
voda
pažitka na ozdobu

Postup:

1. Oloupané cibule nakrájíme na čtvrtky a oškrábané mrkve nakrájíme na kolečka
2. Očištěné maso omyjeme, osušíme, vetřeme do něj sůl i pepř a na rozehřátém sádle po všech stranách osmahneme
3. Přidáme cibuli, kolečka mrkve, bobkové lisy, zalijeme 1/
4 l vody a červeným vínem, zvolna dusíme pod pokličkou na středně rozehřáté plotýnce doměkka (asi 90 minut)
4. Mezitím mléko svaříme s 1 lžičkou soli a špetkou strouhaného muškátového oříšku, sundáme z tepla a vmícháme krupici
5. Oloupané brambory omyjeme, nastrouháme do mísy se studenou vodou, pak je vymačkáme v utěrce a opatrně scedíme vodu tak, aby škrob zůstal na dně mísy, důkladně ho vymačkáme do nastrouhaných brambor a vše přidáme k připravené směsi z krupice
6. Z chlebů odkrojíme kůrky, nakrájíme na malé kostky, osmažíme na rozehřátém másle dozlatova
7. Bramborové těsto rozdělíme na 12 dílů, do středu každého vymáčkneme důlek, ten naplníme vždy několika chlebovými kostičkami, vlhkýma rukama zformujeme koule a ve vroucí vodě je necháme asi 30 minut povařit, pak je vyjmeme a necháme okapat
8. Zbytek oškrábané mrkve nakrájíme na šikmé plátky, povaříme je při mírném varu v osolené vodě 8-10 minut
9. Měkké maso vyndáme, vysmaženou šťávu přecedíme do kastrolu, přidáme mouku a za stálého míchání necháme přejít varem, přilijeme smetanu, znovu povaříme, ochutíme solí, pepřem i cukrem
10. Knedlíky podáváme posypané na drobno nasekanou pažitkou a k nim nachystáme na talíř pečeni a mrkev.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy