Z den předem uvařených brambor, solamylu, dětské krupičky, mléka a vejce vypracované bramborové těsto, to naplněné anglickou slaninou a zelím, uvařené ve formě rolády na páře. Na plátky rozkrájená roláda servírovaná spolu s podušeným špenátem, přelitá sádlem s orestovanou cibulkou.
Ingredience:
Na rolády s náplní: | |
800 g | brambor |
250 g | dětské krupičky |
250 g | anglické slaniny |
250 g | kysaného zelí |
1 ks | vejce |
1 lžíce | solamylu |
trochu mléka | |
špetka soli | |
napařováček v hrnci s trochou vody a poklička | |
Na špenát: | |
1 balení | špenátového protlaku |
50 cl | smetany 30 % |
2 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
sádlo dle potřeby | |
solamyl | |
Ostatní: | |
3 ks | cibule |
sádlo |
Postup:
1. Brambory uvaříme nepříliš do měkka a to ve slupce, den předem
2. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, smícháme s krupičkou, solí, solamylem, vejcem a v případě potřeby trochou mléka, vypracujeme těsto, které si rozdělíme na dvě části, ty rozválíme do obdélníku silného asi centimetr
3. Na jeden plát vyskládáme anglickou slaninu, na druhý kysané zelí, které jsme propláchli, zbavili vody a prosladili
4. Rolády zavineme a vaříme v páře 30 minut
5. Do kastrolu dáme sádlo, přidáme cibuli, necháme zesklovatět, pak povolený špenát (lze i z čerstvého, pokud máme), podusíme, dochutíme solí, pepřem, česnekem, zahustíme trochou solamylu, který jsme si rozpustili ve vodě, zjemníme smetanou a již nevaříme
6. Jednotlivé porce na talíři zdobíme smaženou cibulkou, kterou jsme orestovali na sádle.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika