Další varianta sladké bábovky připravené z vařených brambor, polohrubé mouky, cukru, celého máku, kypřícího prášku …
Ingredience:
250 g | polohrubé mouky |
250 g | brambor |
200 g | másla |
80 g | celého máku |
50 g | krupicového cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | kypřícího prášku |
3 ks | vejce |
špetka soli | |
tuk a hrubá mouka na formu | |
moučkový cukr na posypání bábovky |
Postup:
1. Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou
2. Uvařené a dobře vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle
3. Z vajíček oddělíme opatrně žloutky od bílků
4. Změklé máslo nakrájíme na kostičky a vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky se špetkou soli
5. Bílky vyšleháme s krupicovým cukrem na pevný sníh, pak obě hmoty spojíme a zapracujeme i nastrouhané brambory
6. Polohrubou mouku prosijeme spolu s práškem do pečiva a vmícháme do bramborové hmoty
7. Nakonec přidáme celý, nemletý mák a dobře vše promícháme
8. Připravenou bábovkovou formu naplníme hustým těstem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme tak 50 minut
9. Špejlí zapíchnutou do středu bábovky vyzkoušíme, zda je dobře upečená (pokud bude po vytažení špejle čistá, je hotovo, v opačném případě musíme bábovku ještě chvíli péci)
10. Bábovku necháme vy formě úplně vychladnout, teprve potom ji vyklopíme, před podáváním ji ještě posypeme moučkovým cukrem.