REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč s drobenkou a citronovým mascarpone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehané světlé těsto pečené s borůvkovou drobenkou. Potom prokrojené a plněné svěžím citronovým mascarpone.


Ingredience:
250 ghladké mouky
Těsto na formu o průměru 25 cm:
250 gcukru krupice
150 gčerstvých nebo rozmražených borůvek
200 mloleje
130 mlmléka
1 lžičkavanilkového aroma
3 ksvejce "L"
1 ksbalení prášku do pečiva
šťáva a kůra z 1 citronu med na pokapání
borůvky a moučkový cukr na ozdobu
Na borůvkovou drobenku:
100 ghrubé mouky
50 gkrystalového cukru
50 gborůvek
50 gmásla
1 lžičkamleté skořice
Náplň:
500 gmascarpone (nebo 250 mascarpone + 250g jemný tvaroh)
200 gmoučkového cukru
šťáva a kůra z 2 citronů
A dále:
papír na pečení
kulatá forma o průměru 25 cm

Postup:

1. Do větší mísy si dáme celé vejce a olej a dobře vyšleháme po dobu asi 4-5 minut
2. Ostatní ingredience si navážíme do mističek
3. Troubu si zapneme na cca 160-170 °C
4. Dortovou formu si jemně potřeme olejem a vložíme do ní papír na pečení, abychom měli hezký okraj koláče
5. Smícháním másla, cukru, mouky a skořice si připravíme drobenku, která mě vypadat jako strouhanka, a nakonec do ní přimícháme borůvky
6. Do vyšlehaných vajec s olejem přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku, a znovu dobře prošleháme
7. Pak si přidáme polovinu prosáté mouky s práškem do pečiva a polovinu mléka, ručně promícháme (nebo na nejnižším stupni mixéru), aby se nám vše dobře spojilo, a znovu to zopakujeme se zbytkem surovin
8. Polovinu těsta nalijeme do formy, posypeme borůvkami (jako bublaninu) a nalijeme na ně zbylé těsto
9. Na povrch těsta rozsypeme celou drobenku i s borůvkami a dáme péct do trouby na 45-50 minut
10. Těsto necháme ve formě trošku vychladnout, pak je vyjmeme z trouby a necháme vychladnout úplně
11. V míse si smícháme všechny ingredience na nádivku
12. Koláč si rozřízneme podélně na polovinu a spodní plát naplníme celým množstvím nádivky
13. Opatrně přiklopíme horní plát a koláč necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne
14. Na závěr koláč posypeme borůvkami, moučkovým cukrem a pokapeme medem.

Doporučení:

Dohromady je třeba cca 350-400 g borůvek.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy