REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč s drobenkou a citronovým mascarpone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehané světlé těsto pečené s borůvkovou drobenkou. Potom prokrojené a plněné svěžím citronovým mascarpone.


Ingredience:
250 ghladké mouky
Těsto na formu o průměru 25 cm:
250 gcukru krupice
150 gčerstvých nebo rozmražených borůvek
200 mloleje
130 mlmléka
1 lžičkavanilkového aroma
3 ksvejce "L"
1 ksbalení prášku do pečiva
šťáva a kůra z 1 citronu med na pokapání
borůvky a moučkový cukr na ozdobu
Na borůvkovou drobenku:
100 ghrubé mouky
50 gkrystalového cukru
50 gborůvek
50 gmásla
1 lžičkamleté skořice
Náplň:
500 gmascarpone (nebo 250 mascarpone + 250g jemný tvaroh)
200 gmoučkového cukru
šťáva a kůra z 2 citronů
A dále:
papír na pečení
kulatá forma o průměru 25 cm

Postup:

1. Do větší mísy si dáme celé vejce a olej a dobře vyšleháme po dobu asi 4-5 minut
2. Ostatní ingredience si navážíme do mističek
3. Troubu si zapneme na cca 160-170 °C
4. Dortovou formu si jemně potřeme olejem a vložíme do ní papír na pečení, abychom měli hezký okraj koláče
5. Smícháním másla, cukru, mouky a skořice si připravíme drobenku, která mě vypadat jako strouhanka, a nakonec do ní přimícháme borůvky
6. Do vyšlehaných vajec s olejem přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku, a znovu dobře prošleháme
7. Pak si přidáme polovinu prosáté mouky s práškem do pečiva a polovinu mléka, ručně promícháme (nebo na nejnižším stupni mixéru), aby se nám vše dobře spojilo, a znovu to zopakujeme se zbytkem surovin
8. Polovinu těsta nalijeme do formy, posypeme borůvkami (jako bublaninu) a nalijeme na ně zbylé těsto
9. Na povrch těsta rozsypeme celou drobenku i s borůvkami a dáme péct do trouby na 45-50 minut
10. Těsto necháme ve formě trošku vychladnout, pak je vyjmeme z trouby a necháme vychladnout úplně
11. V míse si smícháme všechny ingredience na nádivku
12. Koláč si rozřízneme podélně na polovinu a spodní plát naplníme celým množstvím nádivky
13. Opatrně přiklopíme horní plát a koláč necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne
14. Na závěr koláč posypeme borůvkami, moučkovým cukrem a pokapeme medem.

Doporučení:

Dohromady je třeba cca 350-400 g borůvek.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy