Šlehané světlé těsto pečené s borůvkovou drobenkou. Potom prokrojené a plněné svěžím citronovým mascarpone.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
Těsto na formu o průměru 25 cm: | |
250 g | cukru krupice |
150 g | čerstvých nebo rozmražených borůvek |
200 ml | oleje |
130 ml | mléka |
1 lžička | vanilkového aroma |
3 ks | vejce "L" |
1 ks | balení prášku do pečiva |
šťáva a kůra z 1 citronu med na pokapání | |
borůvky a moučkový cukr na ozdobu | |
Na borůvkovou drobenku: | |
100 g | hrubé mouky |
50 g | krystalového cukru |
50 g | borůvek |
50 g | másla |
1 lžička | mleté skořice |
Náplň: | |
500 g | mascarpone (nebo 250 mascarpone + 250g jemný tvaroh) |
200 g | moučkového cukru |
šťáva a kůra z 2 citronů | |
A dále: | |
papír na pečení | |
kulatá forma o průměru 25 cm |
Postup:
1. Do větší mísy si dáme celé vejce a olej a dobře vyšleháme po dobu asi 4-5 minut
2. Ostatní ingredience si navážíme do mističek
3. Troubu si zapneme na cca 160-170 °C
4. Dortovou formu si jemně potřeme olejem a vložíme do ní papír na pečení, abychom měli hezký okraj koláče
5. Smícháním másla, cukru, mouky a skořice si připravíme drobenku, která mě vypadat jako strouhanka, a nakonec do ní přimícháme borůvky
6. Do vyšlehaných vajec s olejem přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku, a znovu dobře prošleháme
7. Pak si přidáme polovinu prosáté mouky s práškem do pečiva a polovinu mléka, ručně promícháme (nebo na nejnižším stupni mixéru), aby se nám vše dobře spojilo, a znovu to zopakujeme se zbytkem surovin
8. Polovinu těsta nalijeme do formy, posypeme borůvkami (jako bublaninu) a nalijeme na ně zbylé těsto
9. Na povrch těsta rozsypeme celou drobenku i s borůvkami a dáme péct do trouby na 45-50 minut
10. Těsto necháme ve formě trošku vychladnout, pak je vyjmeme z trouby a necháme vychladnout úplně
11. V míse si smícháme všechny ingredience na nádivku
12. Koláč si rozřízneme podélně na polovinu a spodní plát naplníme celým množstvím nádivky
13. Opatrně přiklopíme horní plát a koláč necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne
14. Na závěr koláč posypeme borůvkami, moučkovým cukrem a pokapeme medem.
Dohromady je třeba cca 350-400 g borůvek.
Poznámka:Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.