REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvkový koláč s drobenkou a citronovým mascarpone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehané světlé těsto pečené s borůvkovou drobenkou. Potom prokrojené a plněné svěžím citronovým mascarpone.


Ingredience:
250 ghladké mouky
Těsto na formu o průměru 25 cm:
250 gcukru krupice
150 gčerstvých nebo rozmražených borůvek
200 mloleje
130 mlmléka
1 lžičkavanilkového aroma
3 ksvejce "L"
1 ksbalení prášku do pečiva
šťáva a kůra z 1 citronu med na pokapání
borůvky a moučkový cukr na ozdobu
Na borůvkovou drobenku:
100 ghrubé mouky
50 gkrystalového cukru
50 gborůvek
50 gmásla
1 lžičkamleté skořice
Náplň:
500 gmascarpone (nebo 250 mascarpone + 250g jemný tvaroh)
200 gmoučkového cukru
šťáva a kůra z 2 citronů
A dále:
papír na pečení
kulatá forma o průměru 25 cm

Postup:

1. Do větší mísy si dáme celé vejce a olej a dobře vyšleháme po dobu asi 4-5 minut
2. Ostatní ingredience si navážíme do mističek
3. Troubu si zapneme na cca 160-170 °C
4. Dortovou formu si jemně potřeme olejem a vložíme do ní papír na pečení, abychom měli hezký okraj koláče
5. Smícháním másla, cukru, mouky a skořice si připravíme drobenku, která mě vypadat jako strouhanka, a nakonec do ní přimícháme borůvky
6. Do vyšlehaných vajec s olejem přidáme cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku, a znovu dobře prošleháme
7. Pak si přidáme polovinu prosáté mouky s práškem do pečiva a polovinu mléka, ručně promícháme (nebo na nejnižším stupni mixéru), aby se nám vše dobře spojilo, a znovu to zopakujeme se zbytkem surovin
8. Polovinu těsta nalijeme do formy, posypeme borůvkami (jako bublaninu) a nalijeme na ně zbylé těsto
9. Na povrch těsta rozsypeme celou drobenku i s borůvkami a dáme péct do trouby na 45-50 minut
10. Těsto necháme ve formě trošku vychladnout, pak je vyjmeme z trouby a necháme vychladnout úplně
11. V míse si smícháme všechny ingredience na nádivku
12. Koláč si rozřízneme podélně na polovinu a spodní plát naplníme celým množstvím nádivky
13. Opatrně přiklopíme horní plát a koláč necháme ztuhnout v lednici nejlépe do druhého dne
14. Na závěr koláč posypeme borůvkami, moučkovým cukrem a pokapeme medem.

Doporučení:

Dohromady je třeba cca 350-400 g borůvek.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy