Knedlíky z odpalovaného těsta plněné borůvkami, podávané přelité smetanou a omáčkou, pocukrované.
Ingredience:
450 g | borůvek |
350 g | hrubé mouky |
40 g | másla |
2 ks | vajec |
3 dl | mléka |
moučkový cukr na posypání | |
mouka na vál | |
voda | |
sůl | |
Na omáčku: | |
2 lžičky | vanilkového pudinkového prášku |
2 ks | sáčku vanilinového cukru |
špetka mleté skořice | |
voda | |
Na ozdobení: | |
400 g | zakysané smetany |
Postup:
1. Mléko, změklé máslo a špetku soli přivedeme k varu, přisypeme hrubou mouku a důkladně mícháme, aby se netvořily hrudky
2. Potom za stálého míchání dále vaříme (odpalujeme), až je těsto bílé a nelepí se na dno ani stěny a za občasného promíchání ho necháme téměř vychladnout v míse
3. Pak jedno po druhém důkladně vmícháme vejce a těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, nakrájíme ho na čtverečky, do středu každého dáme malou hromádku očištěných borůvek (zbylé si necháme na omáčku) a těsto zabalíme do tvaru knedlíků
4. Knedlíky vhodíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme 6-7 minut
5. Zbylé borůvky povaříme s trochou vody, vmícháme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce studené vody, vanilinové cukry, skořici a povaříme do zhoustnutí 6. Knedlíky na talířích přelijeme smetanou i omáčkou a pocukrujeme.