Plátky vepřového masa rozprostřené směsí z hub, zelí, slaniny, cibule a křenu, stočené do závitku, upečené v troubě doměkka.
Ingredience:
500 g | vepřové kýty |
200 g | slaniny |
200 g | kysaného zelí |
300 ml | hovězího vývaru |
2 hrsti | sušených hub |
1 lžíce | sádla |
1 lžíce | strouhaného křenu |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | větší cibule |
mletý pepř | |
hladká mouka | |
horká voda na spaření hub | |
sůl |
Postup:
1. Do misky dáme sušené houby, spaříme horkou vodou, po 10 minut scedíme a necháme okapat
2. Na rozehřátém sádle osmažíme oloupanou, na jemno nakrájenou cibuli spolu s na drobno nakrájenou slaninou
3. Přidáme překrájené, podle potřeby propláchnuté zelí, na jemno nastrouhaný křen, polovinu nakrájených hub, oloupané utřené stroužky česneku, za stálého míchání opékáme 5 minut, pak směs osolíme a opepříme
4. Vepřovou kýtu očistíme, přes vlákno nakrájíme na plátky, zlehka naklepeme, osolíme, na každý plátek dáme část připravené směsi, zabalíme, spíchneme párátkem a obalíme v hladké mouce
5. Naskládáme do sádlem vymaštěného pekáčku, dáme do trouby a pečeme při 170 °C doměkka (asi 40 minut)
6. Řízky vyndáme, výpek zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, povaříme do mírného zhoustnutí, přidáme zbylé houby a dochutíme solí i pepřem.