Těsto z mouky, cukru, droždí a dalších ingrediencí vytvarované do tvaru bochánků, upečené dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
70 g | másla |
60 g | cukru krupice |
50 g | kandované pomerančové kůry |
50 g | kandované citronové kůry |
50 g | rozinek |
30 g | droždí |
2 ks | žloutků |
1 ks | vejce na potření |
1 ks | sáčku vanilkového cukru |
250 ml | plnotučného mléka |
špetka soli |
Postup:
1. Z rozdrobeného droždí, lžičky krupicového cukru, lžíce hladké mouky a trochu vlažného mléka necháme na teplém místě vzejít kvásek
2. Zbylou prosátou mouku promícháme se solí, vanilkovým i zbylým krupicovým cukrem, přidáme rozpuštěné zchladlé máslo, žloutky, kvásek, zbylé mléko, promícháme a vypracujeme vláčné těsto těsto, které necháme vykynout
3. Do vykynutého těsta zapracujeme omyté, okapané rozinky a kandovanou pomerančovou i citronovou kůru, pak těsto necháme znovu vykynout, rozdělíme asi na 12 kousků a z každého vytvarujeme bochánek
4. Bochánky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout, potom je utřeme rozšehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 25 minut).