REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Banánová roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený kakaovou náplní, obložený banánem, zamotaný do tvaru rolády, opět potřený kakaovou náplní. Roláda nakonec přelitá čokoládovou polevou, servírovaná po ztuhnutí, rozkrájená na kolečka.


Ingredience:
6 ksvajec
6 lžicpráškového cukru
5 lžicpolohrubé mouky
1 sáčekprášek do pečiva
mastný papír na pečení
Na náplň:
200 gmásla nebo Hery
2 ksvětší banány
2 ksvejce
4-6 lžicmletých ořechů
4 lžícekrystalového cukeu
1,5 lžícekakaa
Na čokoládovou polevu:
100 gčokolády na vaření
50 gmargarínu

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme (6 ks), oddělíme žloutky od bílků, žloutky rozšleháme se 4 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva
2. Vyšleháme tuhý sníh ze 6 bílků a 2 lžic cukru, ten zapracujeme do hmoty, kterou pak rozprostřeme na plech vyložený mastným papírem na pečení
3. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme do světle hněda, tedy 10-15 minut, podle typu trouby
4. Po upečení plát těsta vyklopíme na vlhkou utěrku, stáhneme papír a hned stočíme do tvaru rolády, necháme vychladnout
5. Připravíme si náplň; vejce spolu s cukrem a kakaem vyšleháme metličkou ve vodní lázni, pak necháme, za občasného promíchání, vychladnout
6. V míse rozšleháme povolené máslo, to postupně, zašleháme do vychladlé čokoládové náplně
7. Tak 1/
3 náplně oddělíme na potření rolády, zbytek rozprostřeme na vychladlou, rozbalenou roládu, poklademe banány, pak roládu opět, tentokrát pevně, stočíme a povrch potřeme připravenou čokoládovou polevou
8. Necháme v lednici ztuhnout, pak nakrájíme, nejlépe v horké vodě ponořeným, nožem na stejně velké plátky.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy