REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Banánová roláda

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený korpus potřený kakaovou náplní, obložený banánem, zamotaný do tvaru rolády, opět potřený kakaovou náplní. Roláda nakonec přelitá čokoládovou polevou, servírovaná po ztuhnutí, rozkrájená na kolečka.


Ingredience:
6 ksvajec
6 lžicpráškového cukru
5 lžicpolohrubé mouky
1 sáčekprášek do pečiva
mastný papír na pečení
Na náplň:
200 gmásla nebo Hery
2 ksvětší banány
2 ksvejce
4-6 lžicmletých ořechů
4 lžícekrystalového cukeu
1,5 lžícekakaa
Na čokoládovou polevu:
100 gčokolády na vaření
50 gmargarínu

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme (6 ks), oddělíme žloutky od bílků, žloutky rozšleháme se 4 lžícemi cukru do pěny, pak přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva
2. Vyšleháme tuhý sníh ze 6 bílků a 2 lžic cukru, ten zapracujeme do hmoty, kterou pak rozprostřeme na plech vyložený mastným papírem na pečení
3. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme do světle hněda, tedy 10-15 minut, podle typu trouby
4. Po upečení plát těsta vyklopíme na vlhkou utěrku, stáhneme papír a hned stočíme do tvaru rolády, necháme vychladnout
5. Připravíme si náplň; vejce spolu s cukrem a kakaem vyšleháme metličkou ve vodní lázni, pak necháme, za občasného promíchání, vychladnout
6. V míse rozšleháme povolené máslo, to postupně, zašleháme do vychladlé čokoládové náplně
7. Tak 1/
3 náplně oddělíme na potření rolády, zbytek rozprostřeme na vychladlou, rozbalenou roládu, poklademe banány, pak roládu opět, tentokrát pevně, stočíme a povrch potřeme připravenou čokoládovou polevou
8. Necháme v lednici ztuhnout, pak nakrájíme, nejlépe v horké vodě ponořeným, nožem na stejně velké plátky.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy