REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bamborový chléb s kořením

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vláčný a zároveň křupavý chléb z bramborového těsta. Okořeněný rozmarýnem, celým kmínem, tymiánem a sušeným česnekem.


Ingredience:
400 ghladké mouky
300 gpolohrubé mouky
300 gžitné mouky
42 gdroždí
750 mlvlažné vody
3 ksvařených velkých brambor
3 lžičkysoli
2 lžičkysušeného česneku
1 lžičkacelého kmínu
1 lžičkarozmarýnu
1 lžičkatymiánu
1 lžičkacukru

Postup:

1. Z jedné lžičky mouky, lžičky vlažné vody, droždí a lžičky cukru zaděláme kvásek
2. Všechny druhy mouky promícháme se solí a kořením, přidáme droždí a vodu
3. Pak spolu s jemně nastrouhanými brambory zaděláme těsto, které má na povrchu tvořit bublinky (ručně to trvá nejméně 15 minut a těsto se na začátku kvůli bramborám hodně lepí na ruce, proto kdo má tu možnost, využije raději domácí pekárnu)
4. Hotové těsto vložíme do mísy, mírně poprášíme hladkou mouku a přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 90 minut
5. Po vykynutí vytvoříme dva užší bochánky (oba se vejdou na šířku na velký plech)
6. Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě 30 minut dokynout
7. Nahoře vytvoříme ostrým nožem, případně žiletkou několik šikmých řezů
8. Vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C (horkovzduch), nebo v klasické troubě na 180 °C
9. Za občasného potření vodou pečeme asi 50 – 60 minut, dokud kůrka nezezlátne.

Doporučení:

Propečenost chleba poznáme tak, že když na bochníček zespodu poklepeme, měl by vydat dutý zvuk.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy