REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bamborový chléb s kořením

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vláčný a zároveň křupavý chléb z bramborového těsta. Okořeněný rozmarýnem, celým kmínem, tymiánem a sušeným česnekem.


Ingredience:
400 ghladké mouky
300 gpolohrubé mouky
300 gžitné mouky
42 gdroždí
750 mlvlažné vody
3 ksvařených velkých brambor
3 lžičkysoli
2 lžičkysušeného česneku
1 lžičkacelého kmínu
1 lžičkarozmarýnu
1 lžičkatymiánu
1 lžičkacukru

Postup:

1. Z jedné lžičky mouky, lžičky vlažné vody, droždí a lžičky cukru zaděláme kvásek
2. Všechny druhy mouky promícháme se solí a kořením, přidáme droždí a vodu
3. Pak spolu s jemně nastrouhanými brambory zaděláme těsto, které má na povrchu tvořit bublinky (ručně to trvá nejméně 15 minut a těsto se na začátku kvůli bramborám hodně lepí na ruce, proto kdo má tu možnost, využije raději domácí pekárnu)
4. Hotové těsto vložíme do mísy, mírně poprášíme hladkou mouku a přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 90 minut
5. Po vykynutí vytvoříme dva užší bochánky (oba se vejdou na šířku na velký plech)
6. Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě 30 minut dokynout
7. Nahoře vytvoříme ostrým nožem, případně žiletkou několik šikmých řezů
8. Vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C (horkovzduch), nebo v klasické troubě na 180 °C
9. Za občasného potření vodou pečeme asi 50 – 60 minut, dokud kůrka nezezlátne.

Doporučení:

Propečenost chleba poznáme tak, že když na bochníček zespodu poklepeme, měl by vydat dutý zvuk.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy