REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balkánské špízy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté maso ochucené rajčaty, balkánským sýrem, vejci a další ingredience, napíchané na grilovací jehly spolu s paprikami, cibulí a slaninou, opečené na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova, servírované s brambory pečenými v troubě dozlatova a hořčicovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého masa
100 gbalkánského sýra
3 ksstroužky česneku nebo 1-2 lžičky česnekové pasty
1 kscibule
1 ksvejce
trochu strouhanky a hladké mouky
pepř
sůl
Ostatní suroviny na špíz:
1-2 kscibule
1 ksmasité červené papriky
100 gslaniny
Na omáčku:
2 lžícedijonské hořčice
1 lžícejíšky
50 gslaniny
1 kscibule
1/2 ksčervené papriky
domácí podravka s chilli
sůl a pepř
olej
Na pečené brambory:
500 gbrambor
grilovací koření
rozmarýn
voda
olej
sůl

Postup:

1. Maso si umeleme spolu s cibulí, česnekem a promícháme
2. Přidáme koření, strouhaný sýr, nakrájená rajčata, vejce a zahustíme strouhankou 3. Uděláme kuličky, které obalíme v mouce
4. Na špízové jehlice napícháme střídavě kuličky masa, slaninu, cibuli a papriku
5. Špízy opečeme na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova.

Příprava brambor:
Brambory si předem krátce vcelku povaříme, nakrájíme na měsíčky, poskládáme na vymaštěný pekáček, posypeme grilovacím kořením a rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova.

Příprava omáčky:
1. Rozpálíme olivový olej, zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu na kostičky a orestujeme ji, podlijeme vodou a přidáme půlku červené papriky, vaříme do měkka
2. Zahustíme jíškou, přidáme hořčici a provaříme, nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka receptu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy