REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balkánské špízy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté maso ochucené rajčaty, balkánským sýrem, vejci a další ingredience, napíchané na grilovací jehly spolu s paprikami, cibulí a slaninou, opečené na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova, servírované s brambory pečenými v troubě dozlatova a hořčicovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého masa
100 gbalkánského sýra
3 ksstroužky česneku nebo 1-2 lžičky česnekové pasty
1 kscibule
1 ksvejce
trochu strouhanky a hladké mouky
pepř
sůl
Ostatní suroviny na špíz:
1-2 kscibule
1 ksmasité červené papriky
100 gslaniny
Na omáčku:
2 lžícedijonské hořčice
1 lžícejíšky
50 gslaniny
1 kscibule
1/2 ksčervené papriky
domácí podravka s chilli
sůl a pepř
olej
Na pečené brambory:
500 gbrambor
grilovací koření
rozmarýn
voda
olej
sůl

Postup:

1. Maso si umeleme spolu s cibulí, česnekem a promícháme
2. Přidáme koření, strouhaný sýr, nakrájená rajčata, vejce a zahustíme strouhankou 3. Uděláme kuličky, které obalíme v mouce
4. Na špízové jehlice napícháme střídavě kuličky masa, slaninu, cibuli a papriku
5. Špízy opečeme na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova.

Příprava brambor:
Brambory si předem krátce vcelku povaříme, nakrájíme na měsíčky, poskládáme na vymaštěný pekáček, posypeme grilovacím kořením a rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova.

Příprava omáčky:
1. Rozpálíme olivový olej, zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu na kostičky a orestujeme ji, podlijeme vodou a přidáme půlku červené papriky, vaříme do měkka
2. Zahustíme jíškou, přidáme hořčici a provaříme, nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka receptu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Vyzkoušejte netradiční velikonoční recepty!

Mazanec, beránek, vajíčka, jidáše… Tato jídla jsou s Velikonocemi neodmyslitelně spjata. Můžete však zkusit sváteční stůl obohatit novými pochoutkami, kterými překvapíte rodinu i koledníky – a třeba se při tom nechte inspirovat tradicemi ve světě…

číst dále ...

NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek

Výrobce přírodních potravin NATU se chystá rozveselit velikonoční zelený čtvrtek 9. dubna výhodnější nabídkou zelených superpotravin. Takové hvězdy zdravého jídelníčku, jakými jsou mladý ječmen, kelp, matcha nebo moringa a mnohé další budou v tento den dostupné s desetiprocentní slevou.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Jsou tu Velikonoce, sezóna vajec. Víte, jaká vybrat?

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

číst dále ...

TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy