REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Balkánské špízy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mleté maso ochucené rajčaty, balkánským sýrem, vejci a další ingredience, napíchané na grilovací jehly spolu s paprikami, cibulí a slaninou, opečené na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova, servírované s brambory pečenými v troubě dozlatova a hořčicovou omáčkou.


Ingredience:
Na masové kuličky:
500 gmletého masa
100 gbalkánského sýra
3 ksstroužky česneku nebo 1-2 lžičky česnekové pasty
1 kscibule
1 ksvejce
trochu strouhanky a hladké mouky
pepř
sůl
Ostatní suroviny na špíz:
1-2 kscibule
1 ksmasité červené papriky
100 gslaniny
Na omáčku:
2 lžícedijonské hořčice
1 lžícejíšky
50 gslaniny
1 kscibule
1/2 ksčervené papriky
domácí podravka s chilli
sůl a pepř
olej
Na pečené brambory:
500 gbrambor
grilovací koření
rozmarýn
voda
olej
sůl

Postup:

1. Maso si umeleme spolu s cibulí, česnekem a promícháme
2. Přidáme koření, strouhaný sýr, nakrájená rajčata, vejce a zahustíme strouhankou 3. Uděláme kuličky, které obalíme v mouce
4. Na špízové jehlice napícháme střídavě kuličky masa, slaninu, cibuli a papriku
5. Špízy opečeme na pánvi na oleji nebo na roštu grilu dozlatova.

Příprava brambor:
Brambory si předem krátce vcelku povaříme, nakrájíme na měsíčky, poskládáme na vymaštěný pekáček, posypeme grilovacím kořením a rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a pečeme dozlatova.

Příprava omáčky:
1. Rozpálíme olivový olej, zesklovatíme cibuli, přidáme slaninu na kostičky a orestujeme ji, podlijeme vodou a přidáme půlku červené papriky, vaříme do měkka
2. Zahustíme jíškou, přidáme hořčici a provaříme, nakonec omáčku dochutíme solí a pepřem.

Poznámka:

Recept ze stránky: Vaření a pečení s láskou – autorka receptu i fotografie: Tereza Buranská

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy