REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bakoňské vepřové plátky z trouby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept původem z Maďarska na plátky vepřového masa i s kostí zprudka opečené na sádle, pak zapečené v troubě na cibulce a leču spolu s houbami, omáčka dochucená smetanou.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
6 ksplátků vepřové krkovice nebo kotlety i s kostí (klidně i mix)
2 ksvětší cibule
1 kssušená chilli paprička
120 gčerstvých nakrájených žampionů
sádlaslaniny nakrájené na kostičky
60 gsádla
1 skleničkanakládaného zeleninového leča
1 kelímek (200 g)smetany na vaření
1 vrchovatá lžícehladké mouky na zahuštění
1/2 lžičkymleté sladké papriky
1/2 lžičkymleté pálivé papriky
(cukr dle chuti)
pepř
voda
sůl

Postup:
  1. Vepřové plátky mírně naklepeme, kost necháme, osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme přímo v pekáčku na sádle
  2. Opečené maso vyjmeme, do pekáče nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme skleničku leča a plátky žampionů, vše zaprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, zamícháme
  3. Na základ v hrnci položíme opečené plátky masa, vše zalijeme vařící vodou, dáme tolik, aby bylo maso potopené, dusíme v troubě vyhřáté na 200 °C, zaklopené, pěkně doměkka, tedy cca 45 minut
  4. Kelímek smetany nalijeme do vhodné nádoby, přidáme vrchovatou lžíci mouky, tu rozkvedláme nejlépe metličkou
  5. Maso vytáhneme z pekáčku, uchováme v teple, pekáč s výpekem dáme na zdroj tepla, necháme probublávat, jakmile začne vařit, zahustíme zahuštěnou smetanou, necháme chvíli probublávat, občas zamícháme
  6. Nakonec omáčku dochutíme dle chuti solí, případně pepřem, můžeme ji i mírně osladit, pokud bude moc kyselé díky leču
  7. Plátky masa servírujeme hojně podlité nebo i přelité omáčkou.
Doporučení:

Podáváme s tarhoňou, rýží, či bramborem, nebo jen tak, s čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy