REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bakoňské vepřové plátky z trouby

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept původem z Maďarska na plátky vepřového masa i s kostí zprudka opečené na sádle, pak zapečené v troubě na cibulce a leču spolu s houbami, omáčka dochucená smetanou.


Ingredience:
Rozpis na 6 porcí:
6 ksplátků vepřové krkovice nebo kotlety i s kostí (klidně i mix)
2 ksvětší cibule
1 kssušená chilli paprička
120 gčerstvých nakrájených žampionů
sádlaslaniny nakrájené na kostičky
60 gsádla
1 skleničkanakládaného zeleninového leča
1 kelímek (200 g)smetany na vaření
1 vrchovatá lžícehladké mouky na zahuštění
1/2 lžičkymleté sladké papriky
1/2 lžičkymleté pálivé papriky
(cukr dle chuti)
pepř
voda
sůl

Postup:
  1. Vepřové plátky mírně naklepeme, kost necháme, osolíme, okořeníme pepřem, zprudka opečeme přímo v pekáčku na sádle
  2. Opečené maso vyjmeme, do pekáče nasypeme na kolečka pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme skleničku leča a plátky žampionů, vše zaprášíme mletou sladkou i pálivou paprikou, zamícháme
  3. Na základ v hrnci položíme opečené plátky masa, vše zalijeme vařící vodou, dáme tolik, aby bylo maso potopené, dusíme v troubě vyhřáté na 200 °C, zaklopené, pěkně doměkka, tedy cca 45 minut
  4. Kelímek smetany nalijeme do vhodné nádoby, přidáme vrchovatou lžíci mouky, tu rozkvedláme nejlépe metličkou
  5. Maso vytáhneme z pekáčku, uchováme v teple, pekáč s výpekem dáme na zdroj tepla, necháme probublávat, jakmile začne vařit, zahustíme zahuštěnou smetanou, necháme chvíli probublávat, občas zamícháme
  6. Nakonec omáčku dochutíme dle chuti solí, případně pepřem, můžeme ji i mírně osladit, pokud bude moc kyselé díky leču
  7. Plátky masa servírujeme hojně podlité nebo i přelité omáčkou.
Doporučení:

Podáváme s tarhoňou, rýží, či bramborem, nebo jen tak, s čerstvým chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy