REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Arroz al caldero — tradiční recept na nejoblíbenější rýži s rybou v regionu Murcia

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.


Ingredience:
1 ksmořský vlk celý – hlava + kosti odděleny
1,5 kspapriky kapie
1,5 ksrajčete
2 ksstroužky česneku
200 gbomba rýže
3 lžičkyoleje
2 lžičkyuzené papriky
1 lrybího vývaru
šafrán podle chuti
pepř
sůl
aioli nebo majonéza na dozdobení

Postup:
  1. Ve velkém hrnci rozpálíme 3 lžičky oleje a na něm opečeme papriky, dokud nezčernají, následně je dáme stranou. V tom samém oleji opečeme rybí hlavu, opečenou ji dáme stranou. Poté do hrnce dáme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Necháme vařit 5-10 minut na mírném ohni.
  2. Zatímco se nám vaří rajčata v hrnci, vložíme opečené papriky (pokud se nám opravdu hodně spekly, odstraníme většinu černé části), jeden nahrubo nakrájený stroužek česneku, uzenou papriku a 3 malé špetky soli do vyšší nádoby a rozmixujeme ručním mixérem.
  3. Tuto pastu přidáme do hrnce, ve kterém se nám vaří rajčata spolu s pár lžícemi rybího vývaru. Promícháme a 10 minut necháme zredukovat.
  4. Přidáme rybí filety kůží dolů a povaříme 7 minut, poté otočíme a povaříme 2 minuty. Rybu vyjmeme.
  5. Propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce.
  6. Nyní je na čase přidat šafrán. Toto koření je ale nejlepší před přidáním zahřát, aby se uvolnily a aktivovaly jeho aromatické molekuly. Existuje více způsobů, jak toto provést, ale zahřátí by nikdy nemělo trvat více než 15-30 sekund. Nejjednodušší je ho zahřát na pánvi — přidejte šafrán do pánve hned, jak začnete cítit, že z ní sálá teplo a 30 sekund ho zahřívejte s tím, že pánví budete hýbat.
  7. Takto upravený šafrán přihoďte do hrnce spolu s rybím vývarem. Toho by mělo být objemově 2x tolik jako rýže. Přivedeme k varu.
  8. Na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 15 minut, dokud se vývar nenasákne do rýže, která by měla být měkká.
  9. Podáváme ozdobené aioli nebo majonézou, která jídlo udělá krásně krémové.
Doporučení:

Ve zbytku vývaru se tradičně ohřívala ryba další den. Můžete to také zkusit.

Poznámka:

zdroj: www.edelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat – výběr TOP receptů!

TOP výběr vyzkoušených receptů na zpracování čerstvých rajčat z naší kuchařky ReceptyOnLine.cz. Osvědčené recepty na skvělé pochutiny z rajčat, které možná znáte, ale jiné určitě neznáte! Inspirujte se našimi recepty na zralá, ale i nezralá rajčata, jistě vás nějaký náš recept zaujme. A pokud ho zařadíte mezi oblíbené recepty do své kuchařky, budeme jen rádi. Stačí kliknout a otevře se vám naše malá rajčatová kuchařka. :)

číst dále ...

10 TIPŮ, jak na skvělou domácí pizzu

Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc. Pizzy připravte nejlépe z kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta. Na pizzu se hodí například Pšeničná hladká Pernerka extra silná. Je vhodná nejen na přípravu pizzy, ale i chleba, využití najde i tam, kde je třeba delší kynutí těsta…

číst dále ...

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.

číst dále ...

Znojemské vinobraní slaví 40 let: Vychutnejte si historii, kulturu i víno v srdci Moravy

Znojemské vinobraní, které proběhne od 13. do 15. září, slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Tato tradiční akce letos slaví své 40. výročí a každoročně přiláká kolem 80 tisíc návštěvníků, čímž se řadí mezi největší vinařské slavnosti v České republice. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.

číst dále ...

Češi jsou při placení spropitného zaokrouhlovači. Průměrné dýško je 23 korun

Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že Češi jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by dýško dávali jasným procentem z útraty, například deset či patnáct procent. V tomto roce činila průměrná výše peněz od cesty přes dovoz 23 korun, což je průměrně asi jen pět procent z výše objednávky. Negativní vliv na výši spropitného má i zdražování.

číst dále ...

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem? Pálí čabajka? A uherák? Co dávají v Maďarsku na langoš? V čem spočívá kouzlo tokajského? A co s tím má společného Rubikova kostka? Gastronomický a kulturní festival Náplavkőőő nabídne od 13. do 15. září na pražské Náplavce nejautentičtější chutě a vůně Maďarska. A ano, bude i divoký čardáš!

číst dále ...

Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.