Tento recept originálně používá sušené ñora papričky, které mají typickou kouřovou chuť. V Česku jsou však těžko k sehnání, takže jsme je nahradili čerstvou kapií a uzenou paprikou — kořením. Jak to u starých receptů bývá, vše je o postupu, který dokáže ze základních ingrediencí vykouzlit lahůdku. Dejte si proto načas a nechte každou ingredienci vyniknout trpělivým postupem, který jsme pro vás rozepsali krok za krokem.
Ingredience:
1 ks | mořský vlk celý – hlava + kosti odděleny |
1,5 ks | papriky kapie |
1,5 ks | rajčete |
2 ks | stroužky česneku |
200 g | bomba rýže |
3 lžičky | oleje |
2 lžičky | uzené papriky |
1 l | rybího vývaru |
šafrán podle chuti | |
pepř | |
sůl | |
aioli nebo majonéza na dozdobení |
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpálíme 3 lžičky oleje a na něm opečeme papriky, dokud nezčernají, následně je dáme stranou. V tom samém oleji opečeme rybí hlavu, opečenou ji dáme stranou. Poté do hrnce dáme česnek a velmi nadrobno nakrájená rajčata. Necháme vařit 5-10 minut na mírném ohni.
- Zatímco se nám vaří rajčata v hrnci, vložíme opečené papriky (pokud se nám opravdu hodně spekly, odstraníme většinu černé části), jeden nahrubo nakrájený stroužek česneku, uzenou papriku a 3 malé špetky soli do vyšší nádoby a rozmixujeme ručním mixérem.
- Tuto pastu přidáme do hrnce, ve kterém se nám vaří rajčata spolu s pár lžícemi rybího vývaru. Promícháme a 10 minut necháme zredukovat.
- Přidáme rybí filety kůží dolů a povaříme 7 minut, poté otočíme a povaříme 2 minuty. Rybu vyjmeme.
- Propláchneme rýži a přidáme ji do hrnce.
- Nyní je na čase přidat šafrán. Toto koření je ale nejlepší před přidáním zahřát, aby se uvolnily a aktivovaly jeho aromatické molekuly. Existuje více způsobů, jak toto provést, ale zahřátí by nikdy nemělo trvat více než 15-30 sekund. Nejjednodušší je ho zahřát na pánvi — přidejte šafrán do pánve hned, jak začnete cítit, že z ní sálá teplo a 30 sekund ho zahřívejte s tím, že pánví budete hýbat.
- Takto upravený šafrán přihoďte do hrnce spolu s rybím vývarem. Toho by mělo být objemově 2x tolik jako rýže. Přivedeme k varu.
- Na mírném plameni vaříme pod pokličkou cca 15 minut, dokud se vývar nenasákne do rýže, která by měla být měkká.
- Podáváme ozdobené aioli nebo majonézou, která jídlo udělá krásně krémové.
Ve zbytku vývaru se tradičně ohřívala ryba další den. Můžete to také zkusit.
Poznámka:zdroj: www.edelikatesy.cz