REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí ajvar

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční balkánskou pomazánku ke grilovaným masům si můžeme vyrobit i doma. Zde je například recept od blogerky Karolíny Kamberské.


Ingredience:
3 kgčervených špičatých paprik
1 ksfeferonka nebo kajenský pepř dle chuti
150 mloleje
sůl dle chuti

Postup:
  1. Omyté papriky rozložte na mřížku nebo plechy a pečte v troubě na 200–220 °C nebo grilujte, dokud se na slupce neobjeví černé puchýřky a slupka nezhnědne, pak nechte papriky asi 15 minut zapařit přikryté v míse nebo uzavřené v plastovém sáčku, půjdou vám lépe loupat
  2. Odstraňte slupky, stopky a jádřince a máte-li čas, nechte z nich v cedníku vykapat vodu
  3. Dužinu paprik prolisujte nebo umelte, přendejte do hrnce s většinou oleje, osolte, případně přidejte feferonku a velmi pomalu vařte 2–3 hodiny, pravidelně míchejte, hotovo je, až když se směs spojí a vytvoří kompaktní pastu, na dně by měla zůstávat stopa po vařečce
  4. Hrnec odstavte, po chvíli přendejte ajvar do čistých sklenic a nechte ho před uzavřením ještě pár hodin usadit
  5. Zalijte zbylým olejem, sklenice dobře uzavřete a uložte v chladu.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy