REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rebarbora: skvělá do moučníků, ale i ovocných polévek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rebarbora patří díky své výrazné nakyslé chuti mezi oblíbené jedlé rostliny. I když ji v Číně používají už více než 2000 let, tak v evropské kuchyni získala své místo až v 17. století. Používá se hlavně do dezertů a její výhoda je, že na sebe váže tuk, čímž může pomáhat při detoxikaci i boji s nadváhou. Navíc obsahuje velké množství minerálů a pro tělo potřebných látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, jód, vitamíny skupiny B, kyselinu citronovou a další.


Rebarbora má ovšem i stinné stránky. Měly by se jí vyhnout nastávající maminky, ale i lidé s potížemi ledvin, močového měchýře a žaludku. Obsahuje totiž kyselinu šťavelovou, jež ve větším množství tělu škodí. Proto se v kuchyni používají řapíky listů, kde je kyseliny nejméně. Ve větším množství má rebarbora projímavé účinky, ale ve velmi malém naopak při průjmech pomáhá.

Díky svojí skvělé nakyslé chuti je rebarbora přímo předurčena do sladkých jídel a moučníků. Skvěle se hodí jako náplň do sladkých knedlíků, buchet, kompotů nebo koláčů dochucených tvarohem. Pokud chcete experimentovat, tak se nemusíte bát zkusit ovocnou polévku s rebarborou. Při vaření ale dejte pozor na hliník, protože s ním rebarbora kvůli jeho kyselosti reaguje a do jídla by se ho pak uvolnilo pro tělo nezdravé množství. Vynechejte proto staré hliníkové formy na bábovky, plechy, remosky a nádobí. Stejně tak rebarboru ani kulinářské výtvory z ní nebalte do alobalu.

Rebarboru si můžete spolu s dalším nákupem objednat například na e-shopu Košík.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy