Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Průzkum: Většině Čechů novoroční předsevzetí nevydrží, většinou se snaží napravit životní styl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý rok je ve svém závěru ve znamení bilancování a předsevzetí. Bohužel, jak vyplynulo z průzkumu výživových poraden NATURHOUSE, v předsevzetích nejsme moc originální a většinou si stále přejeme pro sebe to samé. Byť šetření provedla renomovaná agentura STEM/MARK pro rok 2017, která oslovila 500 respondentů, pro rok 2019 je možné předpokládat výsledky obdobné.


Novoroční předsevzetí si podle průzkumu někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných je považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných ho však dodrží. Nejdéle vydrží ty spojené s rodinou, nejrychleji pak lidé vzdávají přestat kouřit. Ženy svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních pár dní.

Proč lidé často předsevzetí nedodrží, alespoň ty týkající se životního stylu? „Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že je lidé neberou moc vážně. Je to už stereotyp. Důležité je mít silnou motivaci. Člověk by si neměl dávat nereálné cíle, např. zhubnu 10 kg za měsíc,“ míní Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE s tím, že pomoci s motivací může třeba rodina a přátele.

Novoroční předsevzetí bývají obecně zaměřená na nápravu životního stylu

Jak průzkum odhalil, především ženy chtějí začít hubnout (74 %), zdravě jíst (62 %) a lépe dodržovat pitný režim (36 %). Muži se častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Mladí do 29 let plánovali lépe dodržovat pitný režim (39 %), naučit se cizí jazyk (30 %) a více spát (23 %). Lidé mezi 30–44 lety se chtěli více věnovat rodině (22 %).

Začít hubnout bylo nejčastější předsevzetí mezi dotázanými obecně (61 %), následovalo zdravé stravování (53 %) a častější sportování (47 %).

 


 

Nejčastější novoroční předsevzetí, zdroj: STEM/MARK a Naturhouse-cz.cz

Předsevzetí se tedy obvykle týkají zdravějšího zdravotního stylu – převažuje touha začít hubnout a jíst zdravěji, to byla rovněž nejčastější předsevzetí pro rok 2017, ovšem předchozím rokům si pro rok 2017 předsevzetí plánovala dát pouze necelá třetina dotázaných.

Více než polovina lidí konzumuje během období Vánoc jídlo a pití ve zvýšeném množství

Dalším výsledkem, který zveřejnila síť výživových poraden NATURHOUSE na základě průzkumu, je potvrzení, že v období Vánoc více než polovina lidí konzumuje zvýšené množství jídla a pití. Častěji se jedná o vysokoškoláky. Nejméně často konzumují zvýšené množství jídla a pití lidé nad 45 let.

„Průměrně Češi přes Vánoce přiberou dvě až pět kilogramů a trvá pak i několik měsíců dostat se na původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z www.naturhouse-cz.cz.

Jak to bylo s předsevzetími na rok 2017? Lidé plánovali svá předsevzetí vztahovat ke zdravému životnímu stylu

Mezi jednotlivými pohlavími ani věkovými kategoriemi nejsou téměř žádné signifikantní rozdíly – zdravější životní styl i na rok 2017 plánovali prakticky všichni.

 


 

Žebříček předsevzetí 2017, zdroj: STEM/MARK a Naturhouse-cz.cz

Ženy chtěly v roce 2017 více začít hubnout (57 %), muži častěji plánovali omezit pití kávy (11 %). Třetina vysokoškolsky vzdělaných plánovala najít rovnováhu mezi prací a volným časem. 4 z 10 vyučených toužilo vydělat více peněz.

Začít hubnout plánovalo na rok 2017 46 % z těch, kteří si předsevzetí dávají, 44 % chtělo zdravě jíst, 41 % pak více sportovat. I letos tak předsevzetí kopírovala s menšími odchylkami ty obecně zažité.

Cílem průzkumu NATURHOUSE bylo zjistit odpovědi na téma novoroční průzkum pro přelom roku 2016/2017, dále zjistit stravovací zvyklosti během Vánoc. Šetření STEM/MARK se účastnilo na internetu 500 lidí ve věku 15 až 59 let. Zadavatelem byla síť výživových poraden NATURHOUSE.

 

 
Tipy a rady výživových poradců, aneb jak letos vydržet?

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný k tomu, abychom si sepsali vše, čeho chceme dosáhnout, a stanovili si tak předsevzetí, kterých v nadcházejícím roku dosáhneme. Tedy alespoň snad.

 
Tip 1: Seznamem to začíná

Jedna věc je sepsat si list věcí, které na sobě samých zlepšíme. Druhá, ovšem o hodně těžší, vytrvat. Převážná většina lidí, kteří si dávají s novým rokem nějaký cíl, že něco změní, u toho dlouho nevydrží. Pokud někdo chce cokoliv změnit, má začít hned a nečekat až na Nový rok. Dá se říci, že Nový rok je odrazový můstek pro ty se slabší vůlí. Člověk se silnou vůlí a velkou motivací na svých cílech už dávno pracuje. Zhubnout, přestat kouřit, učit se cizí jazyk, najít si hobby, s tím vším můžete přece začít kdykoli.

 

Tip 2: Vzdáváme se jednoduše

Ať se snažíme sebevíc, někdy to prostě nevydržíme a polevíme. Až to jednoduše vzdáme. Většinou proto, že lidé svá předsevzetí ani neberou moc vážně. Je to už takový stereotyp, že když začíná nový rok, tak cítíme potřebu změnit to a ono. „Člověk hlavně musí mít silnou motivaci, důvod, proč chce něco změnit. Bez silné motivace se pak chuť a energie do změn ztrácí. Často odradí i první nezdary a že změna nejde podle plánu. To je spojené s tím, že by si člověk neměl dávat nereálné cíle např. zhubnu 10 kg za měsíc, to se mu nemusí zdravým způsobem povést. A to ho pak odradí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz.

 
Tip 3: Jak vytrvat?

Každá velká změna je krokem dopředu. Musíte opustit svou komfortní zónu a pustit se na cestu nepohodlí, pevných nervů, odhodlání a sebekázně. Klíč k úspěchu zní jednoduše – najít si silnou motivaci a dávat si reálné cíle. Raději, než na seznam několika cílů se zaměřte na jeden či dva velké. Tak do nich můžete soustředit co nejvíce energie. Zároveň se budete soustředit pouze na jednu věc a nebudou vás stresovat jiná případná selhání a resty.

Nesnažte se o zázraky, buďte k sobě upřímní. Znáte se stinné stránky, své hranice. Raději si zatím dejte menší cíle, kterými si budujete cestu k těm těžším. Je lepší předsevzetí, které si dokážete lehce definovat, rozplánovat, a uvidíte tak i pokrok. To vás bude zároveň motivovat dále ve snažení.

Co také pomáhá, je říct o svém snažení ve svém okolí (rodině, přátelům, kolegům…) a poprosit je o podporu. Tím nad sebou budete mít určitou kontrolu a z předsevzetí se jednoduše nevymluvíte. Zároveň vás okolí nebude svádět. Když například hubnete, kolegové v práci vám nebudou nabízet zákusky. Pokud je třeba, stanovte si určitý plán, kdy na cílech budete pracovat, kdy uvidíte první změnu. Můžete si pro sebe vymyslet i systém odměn za každý pokrok.

Dále to jsou maličkosti jako stanovení si pořádku. Vaše přání a cíle si sepište a dejte na viditelné místo. Tak budete mít cíle neustále na očích.

 
Tip 4: Ve dvou se to lépe táhne

Na změnu nejste nikdy sami. Někomu vyhovuje samostatnost, ale kolikrát je lepší, když maté „parťáka“ v boji se společným nepřítelem. Obzvlášť při hubnutí a změně životního stylu, což jsou nejčastější předsevzetí, která si dáváme, jak vyplývá z  průzkumu výživových poraden NATURHOUSE. „Chceme být hubenější, zdravější, více se o sebe starat. S těmito přáními dochází klienti právě za námi. A má to svůj důvod. Mají každý týden podporu ze strany výživového poradce, mohou se s ním podělit o své úspěchy a pokroky, stejně tak své obavy. Hubnutí je běh na dlouhou trať a neustálá podpora a motivace je mnohdy to nejdůležitější. Navíc se klienti naučí spoustě zajímavých receptů a své nové stravovací návyky si ponesou po zbytek života, čímž se vyhnou jo-jo efektu,“ popisuje celý proces hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 
Tip 5: Trest nepomůže

Předsevzetí jsou jen vaše. Sami jste si je vymysleli, sami s nimi bojujete. Není tedy důvod stavět se k nim negativně. Být třeba naštvaní, že musíte jít cvičit, musíte se učit jazyk, dělat úkoly do kurzu. Sami chcete být svou lepší verzí. Zatněte tedy zuby a ze změn se těšte. Selžete? Nevadí. Je to jen vaše věc a nikdo vás trestat nebude. Rovnou zapomeňte na hlášky, že teď už dieta nemá smysl, když jste si dali sušenku. Proč? Jste jenom člověk a chybovat je lidské. Zítra si dáte v běhu o pár metrů víc a bude to pár vašich nejlepších metrů.

 

Poznámka redakce:

NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2 300 výživových poraden ve 32 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 6 500 000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 90 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008. Více informací http://www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.