REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Průzkum: Většině Čechů novoroční předsevzetí nevydrží, většinou se snaží napravit životní styl

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Každý rok je ve svém závěru ve znamení bilancování a předsevzetí. Bohužel, jak vyplynulo z průzkumu výživových poraden NATURHOUSE, v předsevzetích nejsme moc originální a většinou si stále přejeme pro sebe to samé. Byť šetření provedla renomovaná agentura STEM/MARK pro rok 2017, která oslovila 500 respondentů, pro rok 2019 je možné předpokládat výsledky obdobné.


Novoroční předsevzetí si podle průzkumu někdy dala více než polovina lidí, častěji ženy a mladší ročníky. Vedou vysokoškoláci. S rostoucím věkem pak důležitost přisuzovaná předsevzetím klesá. Třetina dotázaných je považuje za důležité pro realizaci svých plánů, pouze pětina dotázaných ho však dodrží. Nejdéle vydrží ty spojené s rodinou, nejrychleji pak lidé vzdávají přestat kouřit. Ženy svá novoroční předsevzetí vzdávají dříve než muži, téměř třetina během prvních pár dní.

Proč lidé často předsevzetí nedodrží, alespoň ty týkající se životního stylu? „Novoroční předsevzetí nevycházejí většinou proto, že je lidé neberou moc vážně. Je to už stereotyp. Důležité je mít silnou motivaci. Člověk by si neměl dávat nereálné cíle, např. zhubnu 10 kg za měsíc,“ míní Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE s tím, že pomoci s motivací může třeba rodina a přátele.

Novoroční předsevzetí bývají obecně zaměřená na nápravu životního stylu

Jak průzkum odhalil, především ženy chtějí začít hubnout (74 %), zdravě jíst (62 %) a lépe dodržovat pitný režim (36 %). Muži se častěji zaměřují na omezení alkoholu (13 %) a kouření (32 %). Mladí do 29 let plánovali lépe dodržovat pitný režim (39 %), naučit se cizí jazyk (30 %) a více spát (23 %). Lidé mezi 30–44 lety se chtěli více věnovat rodině (22 %).

Začít hubnout bylo nejčastější předsevzetí mezi dotázanými obecně (61 %), následovalo zdravé stravování (53 %) a častější sportování (47 %).

 


 

Nejčastější novoroční předsevzetí, zdroj: STEM/MARK a Naturhouse-cz.cz

Předsevzetí se tedy obvykle týkají zdravějšího zdravotního stylu – převažuje touha začít hubnout a jíst zdravěji, to byla rovněž nejčastější předsevzetí pro rok 2017, ovšem předchozím rokům si pro rok 2017 předsevzetí plánovala dát pouze necelá třetina dotázaných.

Více než polovina lidí konzumuje během období Vánoc jídlo a pití ve zvýšeném množství

Dalším výsledkem, který zveřejnila síť výživových poraden NATURHOUSE na základě průzkumu, je potvrzení, že v období Vánoc více než polovina lidí konzumuje zvýšené množství jídla a pití. Častěji se jedná o vysokoškoláky. Nejméně často konzumují zvýšené množství jídla a pití lidé nad 45 let.

„Průměrně Češi přes Vánoce přiberou dvě až pět kilogramů a trvá pak i několik měsíců dostat se na původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z www.naturhouse-cz.cz.

Jak to bylo s předsevzetími na rok 2017? Lidé plánovali svá předsevzetí vztahovat ke zdravému životnímu stylu

Mezi jednotlivými pohlavími ani věkovými kategoriemi nejsou téměř žádné signifikantní rozdíly – zdravější životní styl i na rok 2017 plánovali prakticky všichni.

 


 

Žebříček předsevzetí 2017, zdroj: STEM/MARK a Naturhouse-cz.cz

Ženy chtěly v roce 2017 více začít hubnout (57 %), muži častěji plánovali omezit pití kávy (11 %). Třetina vysokoškolsky vzdělaných plánovala najít rovnováhu mezi prací a volným časem. 4 z 10 vyučených toužilo vydělat více peněz.

Začít hubnout plánovalo na rok 2017 46 % z těch, kteří si předsevzetí dávají, 44 % chtělo zdravě jíst, 41 % pak více sportovat. I letos tak předsevzetí kopírovala s menšími odchylkami ty obecně zažité.

Cílem průzkumu NATURHOUSE bylo zjistit odpovědi na téma novoroční průzkum pro přelom roku 2016/2017, dále zjistit stravovací zvyklosti během Vánoc. Šetření STEM/MARK se účastnilo na internetu 500 lidí ve věku 15 až 59 let. Zadavatelem byla síť výživových poraden NATURHOUSE.

 

 
Tipy a rady výživových poradců, aneb jak letos vydržet?

Příchod nového roku je pro většinu z nás spjat s bilancováním roku předešlého. Co se nám podařilo, v čem jsme úspěšní či naopak, co nám v životě chybí na sobě samých vadí. Zkrátka co bychom mohli změnit v roce nadcházejícím. Není tedy divu, že právě milník mezi dvěma roky je příhodný k tomu, abychom si sepsali vše, čeho chceme dosáhnout, a stanovili si tak předsevzetí, kterých v nadcházejícím roku dosáhneme. Tedy alespoň snad.

 
Tip 1: Seznamem to začíná

Jedna věc je sepsat si list věcí, které na sobě samých zlepšíme. Druhá, ovšem o hodně těžší, vytrvat. Převážná většina lidí, kteří si dávají s novým rokem nějaký cíl, že něco změní, u toho dlouho nevydrží. Pokud někdo chce cokoliv změnit, má začít hned a nečekat až na Nový rok. Dá se říci, že Nový rok je odrazový můstek pro ty se slabší vůlí. Člověk se silnou vůlí a velkou motivací na svých cílech už dávno pracuje. Zhubnout, přestat kouřit, učit se cizí jazyk, najít si hobby, s tím vším můžete přece začít kdykoli.

 

Tip 2: Vzdáváme se jednoduše

Ať se snažíme sebevíc, někdy to prostě nevydržíme a polevíme. Až to jednoduše vzdáme. Většinou proto, že lidé svá předsevzetí ani neberou moc vážně. Je to už takový stereotyp, že když začíná nový rok, tak cítíme potřebu změnit to a ono. „Člověk hlavně musí mít silnou motivaci, důvod, proč chce něco změnit. Bez silné motivace se pak chuť a energie do změn ztrácí. Často odradí i první nezdary a že změna nejde podle plánu. To je spojené s tím, že by si člověk neměl dávat nereálné cíle např. zhubnu 10 kg za měsíc, to se mu nemusí zdravým způsobem povést. A to ho pak odradí,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz.

 
Tip 3: Jak vytrvat?

Každá velká změna je krokem dopředu. Musíte opustit svou komfortní zónu a pustit se na cestu nepohodlí, pevných nervů, odhodlání a sebekázně. Klíč k úspěchu zní jednoduše – najít si silnou motivaci a dávat si reálné cíle. Raději, než na seznam několika cílů se zaměřte na jeden či dva velké. Tak do nich můžete soustředit co nejvíce energie. Zároveň se budete soustředit pouze na jednu věc a nebudou vás stresovat jiná případná selhání a resty.

Nesnažte se o zázraky, buďte k sobě upřímní. Znáte se stinné stránky, své hranice. Raději si zatím dejte menší cíle, kterými si budujete cestu k těm těžším. Je lepší předsevzetí, které si dokážete lehce definovat, rozplánovat, a uvidíte tak i pokrok. To vás bude zároveň motivovat dále ve snažení.

Co také pomáhá, je říct o svém snažení ve svém okolí (rodině, přátelům, kolegům…) a poprosit je o podporu. Tím nad sebou budete mít určitou kontrolu a z předsevzetí se jednoduše nevymluvíte. Zároveň vás okolí nebude svádět. Když například hubnete, kolegové v práci vám nebudou nabízet zákusky. Pokud je třeba, stanovte si určitý plán, kdy na cílech budete pracovat, kdy uvidíte první změnu. Můžete si pro sebe vymyslet i systém odměn za každý pokrok.

Dále to jsou maličkosti jako stanovení si pořádku. Vaše přání a cíle si sepište a dejte na viditelné místo. Tak budete mít cíle neustále na očích.

 
Tip 4: Ve dvou se to lépe táhne

Na změnu nejste nikdy sami. Někomu vyhovuje samostatnost, ale kolikrát je lepší, když maté „parťáka“ v boji se společným nepřítelem. Obzvlášť při hubnutí a změně životního stylu, což jsou nejčastější předsevzetí, která si dáváme, jak vyplývá z  průzkumu výživových poraden NATURHOUSE. „Chceme být hubenější, zdravější, více se o sebe starat. S těmito přáními dochází klienti právě za námi. A má to svůj důvod. Mají každý týden podporu ze strany výživového poradce, mohou se s ním podělit o své úspěchy a pokroky, stejně tak své obavy. Hubnutí je běh na dlouhou trať a neustálá podpora a motivace je mnohdy to nejdůležitější. Navíc se klienti naučí spoustě zajímavých receptů a své nové stravovací návyky si ponesou po zbytek života, čímž se vyhnou jo-jo efektu,“ popisuje celý proces hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 
Tip 5: Trest nepomůže

Předsevzetí jsou jen vaše. Sami jste si je vymysleli, sami s nimi bojujete. Není tedy důvod stavět se k nim negativně. Být třeba naštvaní, že musíte jít cvičit, musíte se učit jazyk, dělat úkoly do kurzu. Sami chcete být svou lepší verzí. Zatněte tedy zuby a ze změn se těšte. Selžete? Nevadí. Je to jen vaše věc a nikdo vás trestat nebude. Rovnou zapomeňte na hlášky, že teď už dieta nemá smysl, když jste si dali sušenku. Proč? Jste jenom člověk a chybovat je lidské. Zítra si dáte v běhu o pár metrů víc a bude to pár vašich nejlepších metrů.

 

Poznámka redakce:

NATURHOUSE je celosvětová síť výživových poraden s vedoucím postavením v České republice, na Slovensku i v zahraničí. Koncept byl založen v roce 1992 ve Španělsku a nyní provozuje na 2 300 výživových poraden ve 32 zemích světa. Přidaná hodnota konceptu tkví v osobním výživovém poradenství zdarma, dlouhodobé práci s klientem a širokém sortimentu exkluzivních produktů. Více než 6 500 000 osob dosáhly díky NATURHOUSE svého cíle snížit a kontrolovat svou váhu. V současné chvíli působí na českém trhu více než 90 poboček, které jsou ve valné většině provozovány samostatnými podnikateli – franchisanty. První pobočka byla otevřena společností REDUCCIA, s.r.o. v roce 2008. Více informací http://www.naturhouse-cz.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Sicilská fregola na dva způsoby — drobná těstovina, kterou stojí za to vyzkoušet

Fregola je název pravděpodobně nejroztomilejší těstoviny na světě. Malé kuličky z tvrdé semoliny dohromady tvoří pokrm se strukturou spíše podobný cous cousu nebo rýži. Jsou tedy ideálním parťákem pro spoustu omáček, které se s nimi krásně smísí, a to obzvlášť pokud zvolíte ty řezané na bronzových formách, které mají drsnější povrch, na němž omáčka ještě lépe drží. Vyzkoušejte náš recept s hráškem, který je předzvěstí blížícího se jara nebo verzi s omáčku z pečených paprik a chorizem. Oba recepty obsahují bohatou chuť uzenin i šťavnatost zeleniny, takže ve vašich ústech, a snad i na duši, navodí pocit harmonie.

číst dále ...

Kaše na sto způsobů

Kaše představují především pro vyznavače zdravého životního stylu populární variantu vyvážené snídaně. Svou oblíbenost si kaše získaly díky rychlé a snadné přípravě, široké variabilitě a v neposlední řadě také tím, že dodají tělu energii na část dne a skvěle zasytí. Navíc chladnější období roku jsou jako stvořená pro teplou snídaňovou kaši.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Velikonoce jsou za dveřmi. Hospodyňky by měly zbystřit

Vítání jara, oslava plodnosti a zrození nového života. Tak by se daly ve zkratce popsat jedny z nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce, které se kvapem blíží. Tyto svátky se ale pojí také s konzumací kvalitních pokrmů, kterých bude v každé domácnosti víc než požehnaně. A není to jen o vejcích, která každého při pomyšlení na Velikonoce napadnou jako první. O Velikonoční neděli, nazývané také Boží hod velikonoční, končí takzvaný čtyřicetidenní půst. Období, během něhož bychom měli do našeho jídelníčku zařadit odlehčené pokrmy. Základem postních pokrmů jsou vařené obiloviny, luštěniny, vařená zelenina nebo například kvašené zelí. Tedy jídla, která nejsou hutná a jsou pro náš organismus dobře stravitelná a zdravá. Tento půst zahajuje Popeleční středa jako jeden ze dvou nejpřísnějších postních dnů v roce.

číst dále ...

Nahraďte cukr medem, prospějete tělu i chuti

Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti? Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy