REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Projezte se Španělskem: Autentické gurmánské zážitky, které by vám na dovolené neměly uniknout

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro mnoho Čechů je Španělsko oblíbenou prázdninovou destinací. Příznivé ceny, krásné moře a bohatá kultura jsou vzdálené jen tři hodiny v letadle. Věděli jste však, že středomořská kuchyně je dokonce kulturní dědictví zapsané na seznamu UNESCO? Co, a hlavně kde ochutnat nám poradila Jaroslava Šnejdarová, která projezdila Španělsko křížem krážem, aby přivezla to nejlepší pro svůj obchod ww.eDelikatesy.cz.


Valencie

Autentickou paellu ochutnáte jedině ve Valencii, odkud tato ikona španělské kuchyně pochází. Vybrat si můžete buď zcela původní recepturu „Paella Valenciana“ s kuřecím a králičím masem, nebo oblíbenou variantu s mořskými plody. „Paella se jí většinou k obědu, což ale prakticky znamená nejdříve v 15 hodin. Servíruje se ve velké pánvi s porcí minimálně pro dvě osoby. Po talířích ji nabízí restaurace jen výjimečně, ztrácí tím totiž své kouzlo,“ vysvětluje Šnejdarová. Ve Valencii máte možnost ochutnat také méně známou sestřenici paelly s názvem fideuà, která místo rýže obsahuje těstovinové nudličky.

 

Paella s mořskými plody je oblíbená variace na ikonický pokrm.

 

Barcelona

Hlavní město Katalánska se od zbytku země odlišuje nejen architekturou, ale také kuchyní. Používání inkoustu ze sépie k obarvení rýže (arrós negre) nebo těstovin je zde oblíbeným způsobem, jak jídlo ochutit a dodat mu neobvyklou barvu. Sépie najdete i v místním pokrmu „Mandonguilles amb sípia“ – jedná se o masové kuličky z hovězího a vepřového masa vařené v bohaté omáčce ze sépie. Víc katalánské jídlo zkrátka nenajdete.

„Jen pár kilometrů od Barcelony leží vesnička Sant Sadurní d’Anoia, která je srdcem vinařské oblasti produkující cavu. Například vinařství Raventós i Blanc patří jedné rodině již od roku 1497 a jeho návštěva pro mne byla nezapomenutelný zážitek. Jejich cavu nově nabízíme i na našem e-shopu,“ vypráví s nadšením Jaroslava.

 

Tradiční způsob pěstování vína ve vinařství Raventós i Blanc.

 

Madrid

Tortilla Española je jedno z nejuniverzálnějších jídel, která ve Španělsku najdete. Jíst ji můžete v kteroukoliv denní dobu, teplou, studenou, jako hlavní chod i jako přílohu. V některých podnicích v Madridu jich mají až 15 druhů. Jamón iberico je s Madridem neodmyslitelně spojený. Největší nabídku najdete v legendárním tapas baru Museo del Jamón. Milovníci streetfoodu si přijdou na své díky Bocadillo de calamares, bagetce plněné smaženými kalamáry a Chocolate con Churros, smaženým sladkým těstem, které se namáčí v horké čokoládové omáčce.

 

Jamón iberico se vyrábí z černých iberských prasat, poznáte ji podle černého kopýtka zvaného pata negra.

 

Sevilla

Analuská kuchyně je ovlivněna zejména skutečně horkým jižanským počasím a arabským vlivem. Studenou polévku Gazpacho, která osvěží v parném dni, nemusíme zřejmě představovat. Protože se v tomto podnebí výtečně daří olivám, mnoho andaluských pokrmů jej využívá ke smažení, například Cazón en Adobo, což je smažená marinovaná treska. Pokud toužíte po skutečně tradičním receptu, objednejte si býčí oháňku Rabo de Toro dušenou s vínem a zeleninou. „Oblast Sevilly je také proslulá výrobou aperitivního vína sherry. Jde o unikátní produkt s tisíciletou tradicí, který byste neměli na svých cestách Andalusií vynechat,“ dodává Šnejdarová.

 

Sherry dokáže být velice rozmanité od zcela suchého až po skutečně sladké.

 

Zdroj: ww.eDelikatesy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy