REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro dobrou kávou nemusíte chodit daleko aneb, co udělá kávu místo obyčejné skvělou?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Macchiato, ristretto, flat white: kávy, které v zemi „turků“ a rozpustných káv byly velkou neznámou, u nás již zcela zdomácněly. A co víc? Už se nespokojíme s vodnatým espressem či cappuccinem bez husté mléčné pěny. Chceme pít dobrou kávu, a to v kavárně i doma.


Pro milovníka kávy je ideální začátek dne spojen s šálkem intenzivně vonícího espressa. Toho lze dosáhnout jen s použitím čerstvě namleté kávy. Ta, na rozdíl od té předem namleté, neztrácí nic na své intenzitě. Otevřená mletá káva na vzduchu oxiduje a tím přichází o důležité éterické oleje, které se podílí na její výsledné chuti.

 

Expresní espresso

Málokdo z nás si svou ranní kávu stihne v klidu vychutnat. Přitom čas na ni můžete našetřit již chytrým výběrem domácího kávovaru. Moderní modely značky KRUPS jsou vybaveny výkonným a extrémně odolným Activespeed mlýnkem, který svou rychlostí ubere z každého mletí 20 procent času a navíc garantuje správně namletou hrubost kávy. Je-li totiž mletá káva příliš hrubá, bude nápoj řídký a vodnatý, pokud je naopak namletá příliš jemně, kape z přístroje nápoj jen zvolna a je extrémně hořký.

 

Základ dobré kávy je její dokonalá extrakce

Jakýkoliv barista vám řekne, že dokonalá extrakce kávy je pro vznik lahodného espressa jeden z nejdůležitějších momentů. V automatickém kávovaru putuje namletá káva do spařovací jednotky, ve které se upěchuje a skrz ni pod tlakem proteče horká voda. O chuť a aroma se postará kvalitní hydraulický pěchovací systém. Síla těch nejlepších vydá až 30 kg/cm2. Propasovaný puk z kávovaru by měl být pevný a suchý.

To, co dělá espresso espressem, je ovšem tlak. Většina lidí se domnívá, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. Přitom profesionální pákové kávovary mívají tlak zpravidla 9 barů. Kde je tedy pravda? Ve skutečnosti není ani tak důležitá síla tlaku, ale to, aby kávovar onu hodnotu udržel dlouhodobě. Vybrané kávovary značky KRUPS využívají elektronicky řízený průtokový ohřev v patentovaném Thermoblocku®, který zajistí spaření kávy správnou teplotou již od prvního šálku.

 

Teplota vody

Aby byla káva opravdu dokonalá, je potřeba velmi důsledně kontrolovat také teplotu vody. Ta ideální se v přístrojích pohybuje v rozmezí od 87 do 93 stupňů Celsia. Pokud je teplota vody nižší, může být uvařená káva kyselá a neudrží si onu mramorovou pěnu typickou pro kvalitní „preso“.

 

Čištění kávovaru

Každý majitel auta ví, že udržet motor vozu v dobrém stavu, vyžaduje jeho pravidelnou údržbu. Stejně tak je to s čištěním kávovaru. Aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba věnovat čas i jeho vnitřní údržbě. Některé kávovary vyžadují při čištění vyndat celou spařovací jednotku a opláchnout ji ve vodě. Každé rozebírání ovšem může způsobit drobné konstrukční vůle a přesnému chodu kávovaru rozhodně nepřispívá. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci s vestavěným vnitřním mytím (například funkce AutoClean) a není tudíž potřeba nic z kávovaru vyndávat.

 

 

KRUPS Quattro Force One touch

Pro milovníky čerstvé kávy připravila značka KRUPS plnoautomatické kávovary Latt’Espress One touch URBAN, SUREAU a PEWTER. Dokážou vaše oblíbené cappuccino či latté připravit jedním dotykem a káva bude již od prvního šálku skvělá. Je to díky unikání technologii Quattro Force. Její součástí je mlýnek Activespeed, hydraulický pěchovací systém s technologií Ultraflat, patentovaný sytém Thermoblock a funkce Autoclean. Součástí přístroje je též LCD displej a odnímatelný zásobník na vodu. Další důležitou vlastností kávovarů jsou jejich kompaktní rozměry, díky nimž perfektně pasují do každé kuchyně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy