REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro dobrou kávou nemusíte chodit daleko aneb, co udělá kávu místo obyčejné skvělou?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Macchiato, ristretto, flat white: kávy, které v zemi „turků“ a rozpustných káv byly velkou neznámou, u nás již zcela zdomácněly. A co víc? Už se nespokojíme s vodnatým espressem či cappuccinem bez husté mléčné pěny. Chceme pít dobrou kávu, a to v kavárně i doma.


Pro milovníka kávy je ideální začátek dne spojen s šálkem intenzivně vonícího espressa. Toho lze dosáhnout jen s použitím čerstvě namleté kávy. Ta, na rozdíl od té předem namleté, neztrácí nic na své intenzitě. Otevřená mletá káva na vzduchu oxiduje a tím přichází o důležité éterické oleje, které se podílí na její výsledné chuti.

 

Expresní espresso

Málokdo z nás si svou ranní kávu stihne v klidu vychutnat. Přitom čas na ni můžete našetřit již chytrým výběrem domácího kávovaru. Moderní modely značky KRUPS jsou vybaveny výkonným a extrémně odolným Activespeed mlýnkem, který svou rychlostí ubere z každého mletí 20 procent času a navíc garantuje správně namletou hrubost kávy. Je-li totiž mletá káva příliš hrubá, bude nápoj řídký a vodnatý, pokud je naopak namletá příliš jemně, kape z přístroje nápoj jen zvolna a je extrémně hořký.

 

Základ dobré kávy je její dokonalá extrakce

Jakýkoliv barista vám řekne, že dokonalá extrakce kávy je pro vznik lahodného espressa jeden z nejdůležitějších momentů. V automatickém kávovaru putuje namletá káva do spařovací jednotky, ve které se upěchuje a skrz ni pod tlakem proteče horká voda. O chuť a aroma se postará kvalitní hydraulický pěchovací systém. Síla těch nejlepších vydá až 30 kg/cm2. Propasovaný puk z kávovaru by měl být pevný a suchý.

To, co dělá espresso espressem, je ovšem tlak. Většina lidí se domnívá, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. Přitom profesionální pákové kávovary mívají tlak zpravidla 9 barů. Kde je tedy pravda? Ve skutečnosti není ani tak důležitá síla tlaku, ale to, aby kávovar onu hodnotu udržel dlouhodobě. Vybrané kávovary značky KRUPS využívají elektronicky řízený průtokový ohřev v patentovaném Thermoblocku®, který zajistí spaření kávy správnou teplotou již od prvního šálku.

 

Teplota vody

Aby byla káva opravdu dokonalá, je potřeba velmi důsledně kontrolovat také teplotu vody. Ta ideální se v přístrojích pohybuje v rozmezí od 87 do 93 stupňů Celsia. Pokud je teplota vody nižší, může být uvařená káva kyselá a neudrží si onu mramorovou pěnu typickou pro kvalitní „preso“.

 

Čištění kávovaru

Každý majitel auta ví, že udržet motor vozu v dobrém stavu, vyžaduje jeho pravidelnou údržbu. Stejně tak je to s čištěním kávovaru. Aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba věnovat čas i jeho vnitřní údržbě. Některé kávovary vyžadují při čištění vyndat celou spařovací jednotku a opláchnout ji ve vodě. Každé rozebírání ovšem může způsobit drobné konstrukční vůle a přesnému chodu kávovaru rozhodně nepřispívá. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci s vestavěným vnitřním mytím (například funkce AutoClean) a není tudíž potřeba nic z kávovaru vyndávat.

 

 

KRUPS Quattro Force One touch

Pro milovníky čerstvé kávy připravila značka KRUPS plnoautomatické kávovary Latt’Espress One touch URBAN, SUREAU a PEWTER. Dokážou vaše oblíbené cappuccino či latté připravit jedním dotykem a káva bude již od prvního šálku skvělá. Je to díky unikání technologii Quattro Force. Její součástí je mlýnek Activespeed, hydraulický pěchovací systém s technologií Ultraflat, patentovaný sytém Thermoblock a funkce Autoclean. Součástí přístroje je též LCD displej a odnímatelný zásobník na vodu. Další důležitou vlastností kávovarů jsou jejich kompaktní rozměry, díky nimž perfektně pasují do každé kuchyně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy