REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro dobrou kávou nemusíte chodit daleko aneb, co udělá kávu místo obyčejné skvělou?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Macchiato, ristretto, flat white: kávy, které v zemi „turků“ a rozpustných káv byly velkou neznámou, u nás již zcela zdomácněly. A co víc? Už se nespokojíme s vodnatým espressem či cappuccinem bez husté mléčné pěny. Chceme pít dobrou kávu, a to v kavárně i doma.


Pro milovníka kávy je ideální začátek dne spojen s šálkem intenzivně vonícího espressa. Toho lze dosáhnout jen s použitím čerstvě namleté kávy. Ta, na rozdíl od té předem namleté, neztrácí nic na své intenzitě. Otevřená mletá káva na vzduchu oxiduje a tím přichází o důležité éterické oleje, které se podílí na její výsledné chuti.

 

Expresní espresso

Málokdo z nás si svou ranní kávu stihne v klidu vychutnat. Přitom čas na ni můžete našetřit již chytrým výběrem domácího kávovaru. Moderní modely značky KRUPS jsou vybaveny výkonným a extrémně odolným Activespeed mlýnkem, který svou rychlostí ubere z každého mletí 20 procent času a navíc garantuje správně namletou hrubost kávy. Je-li totiž mletá káva příliš hrubá, bude nápoj řídký a vodnatý, pokud je naopak namletá příliš jemně, kape z přístroje nápoj jen zvolna a je extrémně hořký.

 

Základ dobré kávy je její dokonalá extrakce

Jakýkoliv barista vám řekne, že dokonalá extrakce kávy je pro vznik lahodného espressa jeden z nejdůležitějších momentů. V automatickém kávovaru putuje namletá káva do spařovací jednotky, ve které se upěchuje a skrz ni pod tlakem proteče horká voda. O chuť a aroma se postará kvalitní hydraulický pěchovací systém. Síla těch nejlepších vydá až 30 kg/cm2. Propasovaný puk z kávovaru by měl být pevný a suchý.

To, co dělá espresso espressem, je ovšem tlak. Většina lidí se domnívá, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. Přitom profesionální pákové kávovary mívají tlak zpravidla 9 barů. Kde je tedy pravda? Ve skutečnosti není ani tak důležitá síla tlaku, ale to, aby kávovar onu hodnotu udržel dlouhodobě. Vybrané kávovary značky KRUPS využívají elektronicky řízený průtokový ohřev v patentovaném Thermoblocku®, který zajistí spaření kávy správnou teplotou již od prvního šálku.

 

Teplota vody

Aby byla káva opravdu dokonalá, je potřeba velmi důsledně kontrolovat také teplotu vody. Ta ideální se v přístrojích pohybuje v rozmezí od 87 do 93 stupňů Celsia. Pokud je teplota vody nižší, může být uvařená káva kyselá a neudrží si onu mramorovou pěnu typickou pro kvalitní „preso“.

 

Čištění kávovaru

Každý majitel auta ví, že udržet motor vozu v dobrém stavu, vyžaduje jeho pravidelnou údržbu. Stejně tak je to s čištěním kávovaru. Aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba věnovat čas i jeho vnitřní údržbě. Některé kávovary vyžadují při čištění vyndat celou spařovací jednotku a opláchnout ji ve vodě. Každé rozebírání ovšem může způsobit drobné konstrukční vůle a přesnému chodu kávovaru rozhodně nepřispívá. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci s vestavěným vnitřním mytím (například funkce AutoClean) a není tudíž potřeba nic z kávovaru vyndávat.

 

 

KRUPS Quattro Force One touch

Pro milovníky čerstvé kávy připravila značka KRUPS plnoautomatické kávovary Latt’Espress One touch URBAN, SUREAU a PEWTER. Dokážou vaše oblíbené cappuccino či latté připravit jedním dotykem a káva bude již od prvního šálku skvělá. Je to díky unikání technologii Quattro Force. Její součástí je mlýnek Activespeed, hydraulický pěchovací systém s technologií Ultraflat, patentovaný sytém Thermoblock a funkce Autoclean. Součástí přístroje je též LCD displej a odnímatelný zásobník na vodu. Další důležitou vlastností kávovarů jsou jejich kompaktní rozměry, díky nimž perfektně pasují do každé kuchyně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy