REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pro dobrou kávou nemusíte chodit daleko aneb, co udělá kávu místo obyčejné skvělou?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Macchiato, ristretto, flat white: kávy, které v zemi „turků“ a rozpustných káv byly velkou neznámou, u nás již zcela zdomácněly. A co víc? Už se nespokojíme s vodnatým espressem či cappuccinem bez husté mléčné pěny. Chceme pít dobrou kávu, a to v kavárně i doma.


Pro milovníka kávy je ideální začátek dne spojen s šálkem intenzivně vonícího espressa. Toho lze dosáhnout jen s použitím čerstvě namleté kávy. Ta, na rozdíl od té předem namleté, neztrácí nic na své intenzitě. Otevřená mletá káva na vzduchu oxiduje a tím přichází o důležité éterické oleje, které se podílí na její výsledné chuti.

 

Expresní espresso

Málokdo z nás si svou ranní kávu stihne v klidu vychutnat. Přitom čas na ni můžete našetřit již chytrým výběrem domácího kávovaru. Moderní modely značky KRUPS jsou vybaveny výkonným a extrémně odolným Activespeed mlýnkem, který svou rychlostí ubere z každého mletí 20 procent času a navíc garantuje správně namletou hrubost kávy. Je-li totiž mletá káva příliš hrubá, bude nápoj řídký a vodnatý, pokud je naopak namletá příliš jemně, kape z přístroje nápoj jen zvolna a je extrémně hořký.

 

Základ dobré kávy je její dokonalá extrakce

Jakýkoliv barista vám řekne, že dokonalá extrakce kávy je pro vznik lahodného espressa jeden z nejdůležitějších momentů. V automatickém kávovaru putuje namletá káva do spařovací jednotky, ve které se upěchuje a skrz ni pod tlakem proteče horká voda. O chuť a aroma se postará kvalitní hydraulický pěchovací systém. Síla těch nejlepších vydá až 30 kg/cm2. Propasovaný puk z kávovaru by měl být pevný a suchý.

To, co dělá espresso espressem, je ovšem tlak. Většina lidí se domnívá, že kvalitní kávovar by měl mít tlak 15 barů a více. Přitom profesionální pákové kávovary mívají tlak zpravidla 9 barů. Kde je tedy pravda? Ve skutečnosti není ani tak důležitá síla tlaku, ale to, aby kávovar onu hodnotu udržel dlouhodobě. Vybrané kávovary značky KRUPS využívají elektronicky řízený průtokový ohřev v patentovaném Thermoblocku®, který zajistí spaření kávy správnou teplotou již od prvního šálku.

 

Teplota vody

Aby byla káva opravdu dokonalá, je potřeba velmi důsledně kontrolovat také teplotu vody. Ta ideální se v přístrojích pohybuje v rozmezí od 87 do 93 stupňů Celsia. Pokud je teplota vody nižší, může být uvařená káva kyselá a neudrží si onu mramorovou pěnu typickou pro kvalitní „preso“.

 

Čištění kávovaru

Každý majitel auta ví, že udržet motor vozu v dobrém stavu, vyžaduje jeho pravidelnou údržbu. Stejně tak je to s čištěním kávovaru. Aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba věnovat čas i jeho vnitřní údržbě. Některé kávovary vyžadují při čištění vyndat celou spařovací jednotku a opláchnout ji ve vodě. Každé rozebírání ovšem může způsobit drobné konstrukční vůle a přesnému chodu kávovaru rozhodně nepřispívá. Ideální je, pokud má kávovar konstrukci s vestavěným vnitřním mytím (například funkce AutoClean) a není tudíž potřeba nic z kávovaru vyndávat.

 

 

KRUPS Quattro Force One touch

Pro milovníky čerstvé kávy připravila značka KRUPS plnoautomatické kávovary Latt’Espress One touch URBAN, SUREAU a PEWTER. Dokážou vaše oblíbené cappuccino či latté připravit jedním dotykem a káva bude již od prvního šálku skvělá. Je to díky unikání technologii Quattro Force. Její součástí je mlýnek Activespeed, hydraulický pěchovací systém s technologií Ultraflat, patentovaný sytém Thermoblock a funkce Autoclean. Součástí přístroje je též LCD displej a odnímatelný zásobník na vodu. Další důležitou vlastností kávovarů jsou jejich kompaktní rozměry, díky nimž perfektně pasují do každé kuchyně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy