REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Při párování vína se sýrem se orientujte podle barvy i chuti vína

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hodí se ementál k červenému vínu a niva k bílému? Naučte se pár triků na kombinování vín a sýrů, a už nikdy nebude pochybovat. Při propojování chutí se orientujte podle barvy vína a toho, do jaké míry má víno plnou chuť.


Čeká vás večer s druhou polovičkou nebo přáteli a rádi byste se tentokrát vyhnuli dlouhému připravování jednohubek a chlebíčků? To zní jako skvělá příležitost, naučit se konečně kombinovat vína a sýry dohromady. Zatímco víno podle popisu snadno vyberete i online, sýry doporučujeme kupovat ve specializovaných kamenných prodejnách. Ty naštěstí zůstaly otevřené i během koronavirové pandemie. Jdeme na to?

 

 

Zaměřte se na barvu vína

První krok pro propojení správného vína a sýru je snadný: „Jako první se vždy orientujte podle barvy. Obecně se k tmavým červeným vínům hodí i chuťově výrazné sýry, například s modrou nebo bílou plísní,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský. Na kombinování ovocných vín se sýry se vztahují stejná pravidla. „K tradičnímu tmavě rubínovému Rybízáku se hodí sýry ementálského typu a hermelín. To samé platí i u Borůvčáku,“ prozrazuje Petr Čerňanský. Naopak mladá červená vína, která mívají světlejší odstín, doplní ideálně sýry s méně výraznou chutí, jako jsou kozí a ovčí sýry, sýry tepelně zpracované nebo čerstvé. Ovocné víno Hrušňák ze sortimentu Rybízáku můžete kombinovat s jakýmkoliv sýrem, který máte rádi. Příjemně ho doplní sýry měkké i dlouhozrající, a přitom ho nepřebijí.

 

Roli hraje chuť

„Mnoho lidí dělá tu chybu, že hledí jen na barvu vína. To pro dokonalé propojení chutí nestačí. Hutný sýr se hodí ke sladkému červenému vínu s plnou chutí. Suché bílé víno si bude rozumět s tvrdými a polotvrdými sýry, kterým je například gouda nebo čedar,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.

 

Kompletní přehled kombinování chutí

  • ŠUMIVÉ víno (Bublinka Bezinka) + fondue nebo raclette
  • LEHKÉ BÍLÉ víno (Beziňák, Angrešťák) + polotvrdé a tvrdé sýry (parmazán, ementál, čedar, gouda)
  • SLADKÉ BÍLÉ víno (Hrušňák)+ sýry s bílou a modrou plísní, čerstvé sýry a sýrové pomazánky
  • RŮŽOVÉ víno (Maliňák) + polotvrdé a měkké sýry (gouda, eidam, hermelín)
  • LEHKÉ ČERVENÉ víno (Jahoďák) + kozí, ovčí a tvrdé sýry
  • STŘEDNĚ PLNÉ ČERVENÉ víno (Rybízák, Višňák) + polotvrdé sýry
  • PLNÉ ČERVENÉ víno (Borůvčák) + sýry s bílou a modrou plísní
 

TIP – Degustační set ovocných vín Rybízák

Jak chutnají ovocná vína Rybízák? Zjistit to můžete díky praktickému degustačnímu setu 8 ovocných vín ze stálé nabídky značky. Jak chutná Angrešťák nebo Maliňák? Než se pustíte do ochutnávání, doběhněte si ještě pro výběr kvalitních sýrů, které chuť ovocného vína skvěle podpoří.

Osm lahviček po 250 ml ovocného vína čeká na vaší degustaci v setu od značky Rybízák. Poznejte zajímavou chuť oblíbeného ovoce v podobě vína. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.

Cena: 559 Kč

www.rybizak.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy