Hodí se ementál k červenému vínu a niva k bílému? Naučte se pár triků na kombinování vín a sýrů, a už nikdy nebude pochybovat. Při propojování chutí se orientujte podle barvy vína a toho, do jaké míry má víno plnou chuť.
Čeká vás večer s druhou polovičkou nebo přáteli a rádi byste se tentokrát vyhnuli dlouhému připravování jednohubek a chlebíčků? To zní jako skvělá příležitost, naučit se konečně kombinovat vína a sýry dohromady. Zatímco víno podle popisu snadno vyberete i online, sýry doporučujeme kupovat ve specializovaných kamenných prodejnách. Ty naštěstí zůstaly otevřené i během koronavirové pandemie. Jdeme na to?
Zaměřte se na barvu vína
První krok pro propojení správného vína a sýru je snadný: „Jako první se vždy orientujte podle barvy. Obecně se k tmavým červeným vínům hodí i chuťově výrazné sýry, například s modrou nebo bílou plísní,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský. Na kombinování ovocných vín se sýry se vztahují stejná pravidla. „K tradičnímu tmavě rubínovému Rybízáku se hodí sýry ementálského typu a hermelín. To samé platí i u Borůvčáku,“ prozrazuje Petr Čerňanský. Naopak mladá červená vína, která mívají světlejší odstín, doplní ideálně sýry s méně výraznou chutí, jako jsou kozí a ovčí sýry, sýry tepelně zpracované nebo čerstvé. Ovocné víno Hrušňák ze sortimentu Rybízáku můžete kombinovat s jakýmkoliv sýrem, který máte rádi. Příjemně ho doplní sýry měkké i dlouhozrající, a přitom ho nepřebijí.
Roli hraje chuť
„Mnoho lidí dělá tu chybu, že hledí jen na barvu vína. To pro dokonalé propojení chutí nestačí. Hutný sýr se hodí ke sladkému červenému vínu s plnou chutí. Suché bílé víno si bude rozumět s tvrdými a polotvrdými sýry, kterým je například gouda nebo čedar,“ říká zakladatel české značky ovocných vín Rybízák Petr Čerňanský.
Kompletní přehled kombinování chutí
- ŠUMIVÉ víno (Bublinka Bezinka) + fondue nebo raclette
- LEHKÉ BÍLÉ víno (Beziňák, Angrešťák) + polotvrdé a tvrdé sýry (parmazán, ementál, čedar, gouda)
- SLADKÉ BÍLÉ víno (Hrušňák)+ sýry s bílou a modrou plísní, čerstvé sýry a sýrové pomazánky
- RŮŽOVÉ víno (Maliňák) + polotvrdé a měkké sýry (gouda, eidam, hermelín)
- LEHKÉ ČERVENÉ víno (Jahoďák) + kozí, ovčí a tvrdé sýry
- STŘEDNĚ PLNÉ ČERVENÉ víno (Rybízák, Višňák) + polotvrdé sýry
- PLNÉ ČERVENÉ víno (Borůvčák) + sýry s bílou a modrou plísní
TIP – Degustační set ovocných vín Rybízák
Jak chutnají ovocná vína Rybízák? Zjistit to můžete díky praktickému degustačnímu setu 8 ovocných vín ze stálé nabídky značky. Jak chutná Angrešťák nebo Maliňák? Než se pustíte do ochutnávání, doběhněte si ještě pro výběr kvalitních sýrů, které chuť ovocného vína skvěle podpoří.
Osm lahviček po 250 ml ovocného vína čeká na vaší degustaci v setu od značky Rybízák. Poznejte zajímavou chuť oblíbeného ovoce v podobě vína. Čeká na vás rybízové, hruškové, bezinkové, višňové, jahodové, borůvkové, angreštové a malinové víno skryté pod vtipnými názvy.
Cena: 559 Kč
Pro dobrou kávou nemusíte chodit daleko aneb, co udělá kávu místo obyčejné skvělou?
Sladký Valentýn aneb Jak nejlépe kombinovat vína s dezerty