REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.


Lepek je při pečení vítaným pomocníkem a zdravým jedincům, kteří netrpí celiakií ani zvýšenou citlivostí na lepek ve stravě, nijak neškodí. Avšak v rámci snahy o vyvážený jídelníček může něco nového vyzkoušet každý z nás. A přesně k tomu se hodí například rýžové nebo pohankové mouky, ze kterých vykouzlíte řadu zajímavých jídel.

 

 

Pečení bez lepku? Jde to!

Lepek je pro cukrářské řemeslo velmi cennou složkou obilovin, která se stará o správnou soudržnost a pružnost těsta. Už jeho druhý název gluten je odvozen od vlastnosti, kterou těstu dodává – lepivost. Jedná se o směs bílkovin, která se přirozeně vyskytuje v řadě nejběžněji používaných obilovin, kterými jsou například pšenice, špalda, žito nebo oves. Avšak dnes už nejen zkušený pekař, ale i amatérský nadšenec ví, že péct je možné z nejrůznějších surovin. Na pultech obchodů navíc najdeme nepřeberné množství různých druhů mouk, proč tedy zůstávat jen u klasické pšeničné a žitné.

Pokud hledáte nové zajímavé chutě a suroviny, kterými byste obohatili svůj jídelníček, vyzkoušejte mouky z pohanky nebo rýže. Ani jedna ze zmíněných nepatří mezi typicky české suroviny pro pečení, ale o to více prostoru pro experiment a nevšední pečicí a cukrářské zážitky nabízí. Pokud se pustíte do pečení z mouky, která je bez lepku nebo obsahuje jen jeho stopové množství, mějte na paměti, že těsto se bude chovat trochu jinak.

„Například při pečení z rýžové mouky bývá těsto tužší, než jsme zvyklí u jiných těst a není možné ho vylít na plech nebo do formy. Odlišnou strukturu má moučník z rýžové mouky i po upečení, ale rozhodně nabídne novou chuť,“ říká Daniel Perner, který ve svém mlýně mele i rýžovou mouku.

Typickým jídlem z pohankové mouky jsou francouzské slané palačinky galettes. S vajíčkem a zeleninou či kvalitní šunkou se snadno stanou součástí běžného jídelníčku celé rodiny. Pohanka je navíc velmi zdravá – kromě řady cenných vitamínů obsahuje i rutin, který zvyšuje pružnost krevních cév.

Na rýžové mouce si pochutnáte i v asijské kuchyni. Nejen oblíbené rýžové nudle, ale také fantastické koláčky mochi s fazolovou pastou nebo sheng jian bao knedlíčky. To vše si můžete uvařit doma.

Stejně tak ale můžete i tyto mouky používat k běžnému pečení. Pokud s pohankovou nebo rýžovou moukou začínáte a chcete si je nejdříve vyzkoušet, můžete začít s jejich přimícháním do mouky, na kterou jste zvyklí, nebo vyzkoušejte nějaký z receptů upravených přímo na míru danému typu mouky.

 

V kuchyni se inspirujte naším receptem na podzimní makový koláč z pohankové mouky:

 

 

TIP – Pohanková celozrnná hladká Pernerka

Upečte si oblíbený dezert trochu jinak. Vyzkoušejte místo běžné pšeničné mouku pohankovou.

Pusťte se do pečení s pohankovou celozrnnou moukou. Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou. Během procesu mletí nedochází k poškozování škrobového zrna, díky čemuž má Pernerka výborné pečící vlastnosti.

Zdroj: www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy