REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.


Lepek je při pečení vítaným pomocníkem a zdravým jedincům, kteří netrpí celiakií ani zvýšenou citlivostí na lepek ve stravě, nijak neškodí. Avšak v rámci snahy o vyvážený jídelníček může něco nového vyzkoušet každý z nás. A přesně k tomu se hodí například rýžové nebo pohankové mouky, ze kterých vykouzlíte řadu zajímavých jídel.

 

 

Pečení bez lepku? Jde to!

Lepek je pro cukrářské řemeslo velmi cennou složkou obilovin, která se stará o správnou soudržnost a pružnost těsta. Už jeho druhý název gluten je odvozen od vlastnosti, kterou těstu dodává – lepivost. Jedná se o směs bílkovin, která se přirozeně vyskytuje v řadě nejběžněji používaných obilovin, kterými jsou například pšenice, špalda, žito nebo oves. Avšak dnes už nejen zkušený pekař, ale i amatérský nadšenec ví, že péct je možné z nejrůznějších surovin. Na pultech obchodů navíc najdeme nepřeberné množství různých druhů mouk, proč tedy zůstávat jen u klasické pšeničné a žitné.

Pokud hledáte nové zajímavé chutě a suroviny, kterými byste obohatili svůj jídelníček, vyzkoušejte mouky z pohanky nebo rýže. Ani jedna ze zmíněných nepatří mezi typicky české suroviny pro pečení, ale o to více prostoru pro experiment a nevšední pečicí a cukrářské zážitky nabízí. Pokud se pustíte do pečení z mouky, která je bez lepku nebo obsahuje jen jeho stopové množství, mějte na paměti, že těsto se bude chovat trochu jinak.

„Například při pečení z rýžové mouky bývá těsto tužší, než jsme zvyklí u jiných těst a není možné ho vylít na plech nebo do formy. Odlišnou strukturu má moučník z rýžové mouky i po upečení, ale rozhodně nabídne novou chuť,“ říká Daniel Perner, který ve svém mlýně mele i rýžovou mouku.

Typickým jídlem z pohankové mouky jsou francouzské slané palačinky galettes. S vajíčkem a zeleninou či kvalitní šunkou se snadno stanou součástí běžného jídelníčku celé rodiny. Pohanka je navíc velmi zdravá – kromě řady cenných vitamínů obsahuje i rutin, který zvyšuje pružnost krevních cév.

Na rýžové mouce si pochutnáte i v asijské kuchyni. Nejen oblíbené rýžové nudle, ale také fantastické koláčky mochi s fazolovou pastou nebo sheng jian bao knedlíčky. To vše si můžete uvařit doma.

Stejně tak ale můžete i tyto mouky používat k běžnému pečení. Pokud s pohankovou nebo rýžovou moukou začínáte a chcete si je nejdříve vyzkoušet, můžete začít s jejich přimícháním do mouky, na kterou jste zvyklí, nebo vyzkoušejte nějaký z receptů upravených přímo na míru danému typu mouky.

 

V kuchyni se inspirujte naším receptem na podzimní makový koláč z pohankové mouky:

 

 

TIP – Pohanková celozrnná hladká Pernerka

Upečte si oblíbený dezert trochu jinak. Vyzkoušejte místo běžné pšeničné mouku pohankovou.

Pusťte se do pečení s pohankovou celozrnnou moukou. Díky pečlivému namletí nahladko se vám s ní bude pracovat stejně dobře jako s běžnou pšeničnou moukou. Během procesu mletí nedochází k poškozování škrobového zrna, díky čemuž má Pernerka výborné pečící vlastnosti.

Zdroj: www.pernerka.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy